Proiectul „Safari-Adventure Park Bucovina” va fi sustinut de ministrul Maria Grapini (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

 Ministrul delegat pentru IMM-uri, turism şi mediul de afaceri, Maria Grapini, care a efectuat o vizită de două zile în judeţul Suceava, s-a aflat vineri în localitatea Păltinoasa, unde administraţia judeţeană vrea să construiască un parc de safari si aventură.

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, i-a prezentat ministrului Maria Grapini, proiectul parcului „Safari-Adventure Park Bucovina” ce urmează să fie construit pe o suprafaţă de 96 de hectare, într-o zonă împădurită, pe locul unei foste unităţi militare unde a funcţionat un depozit de armament. Potrivit şefului administraţiei judeţene, actualele facilităţi existente, clădirile, dar şi linia de cale ferată îngustă vor fi modernizate şi integrate în noul concept de parc de aventură cu zonă pentru copii, cu river rafting, tiroliană, via ferrata, paint ball, dar şi zona de safari cu animale, aclimatizate zonei, care vor trăi în semi-libertate.

În acest parc urmează să fie amenajate structuri de cazare şi de alimentaţie publică, un amfiteatru cu scenă pentru spectacole tematice, replica unui sat bucovinean unde turiştii vor putea vedea o parte din meseriile tradiţionale şi diverse obiceiuri, dar şi vivarii şi acvarii. „O astfel de dezvoltare, adresată şi familiilor cu copii, ţinteşte o creştere a numărului de turişti în zonă, dar şi a numărului de înnoptări”, a spus Nechifor.

El a arătat că judeţul are structuri turistice pentru un asemenea proiect, cu peste 11.400 de locuri de cazare în 434 de unităţi clasificate şi peste 23.000 de locuri în unităţile de alimentaţie publică, anul trecut, în judeţ fiind 238.000 de sosiri înregistrate oficial.

Preşedintele CJ Suceava a apreciat că în vara anului 2015 acest parc ar putea fi inaugurat apreciind că cea mai bună formulă de finanţare a investiţiei este de parteneriat public-privat, între Consiliul Judeţean şi un partener privat.

 Ministrul delegat pentru IMM-uri, turism şi mediul de afaceri, Maria Grapini, a spus la rândul său că va susţine acest proiect în principal pentru că este un proiect cu impact economic. „Voi prezenta favorabil acest proiect”, a spus ministrul care a arătat că într-o zonă ca Bucovina, unde „Dumnezeu a dat”, trebuie doar adăugat.

 Ea a adăugat că în ultimii ani, în domeniul infrastructurii turistice, investiţiile s-au axat pe lucruri mici, pe amănunte şi nu au fost făcute investiţii concentrate într-o zonă. Grapini a spus că, inclusiv în domeniul pârtiilor de schi, s-au făcut investiţii mici, „derdeluşuri”, în loc să fie făcut un domeniu schiabil cu zeci de kilometri de pârtie.

 Ea a apreciat că proiectul iniţiat de CJ Suceava este cu impact economic mare şi că se pot găsi resurse de finanţare europene în exerciţiul 2014-2020. Grapini a subliniat că face vizite în ţară pentru a vedea proiectele care merită să fie susţinute. „Trebuie să iei decizii după ce mergi la faţa locului”, a spus ministrul.

Preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, a explicat ministrului că în privinţa finanţării proiectului ar putea exista o finanţare exclusiv publică, ceea ce nu e de dorit, una exclusiv privată, ceea ce presupune concesionarea terenului, iar varianta pe care el o susţine este de parteneriat public-privat, în care o firmă să asigure o parte din finanţare şi administrarea parcului. El a adăugat că a discutat deja cu potenţiali investitori care să intre într-un asemenea parteneriat.

Totodată, în proiect va intra şi Romsilva, în special pentru îngrijirea animalelor din parcul safari, dar şi pentru întreţinerea fondului forestier.


Intră acum și în grupul de