Vinul romanesc se pregateste pentru Piata Unica Europeana


Intră acum și în grupul de

Proiectul cu o valoare totala de 2.000.000 de Euro s-a desfasurat pe parcursul a 24 de luni. Colaborarea dintre partenerii romani si cei spanioli a condus la crearea unui cadru legislativ armonizat cu acquis-ul comunitar in domeniul viti-vinicol si la punerea bazelor structurilor de gestiune a pietei comune a vinului. Aceste realizari vor facilita negocierea aspectelor viti-vinicole in cadrul Capitolului 7 „Agricultura”.

“Vinul romanesc devine mai prezent pe piata unica europeana, iar proiectul pe care il inchidem astazi vine sa adauge o stampila a calitatii pe eticheta lui”, a declarat domnul Mihai DUMITRU, reprezentant al Delegatiei Comisiei Europene. „Stim mai multe, am inteles ce trebuie facut si am facut impreuna pasi importanti. Suntem pe drumul cel bun pe care vom merge in continuare, chiar daca ne despartim in demersul nostru de prieteni spanioli”, a spus domnul Secretar de Stat Petre DAEA .

Inchiderea Proiectului de Infratire s-a facut de catre cei doi coordonatori, domnul Secretar de Stat Petre DAEA si domnul Enrique GARCIA-ESCUDERO, in prezenta Excelentei Sale domnul Jesus ATIENZA, Ambasadorul Spaniei la Bucuresti. La eveniment au fost prezenti de asemenea doamna Amaya LATTORE, Secretar General Tehnic al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Economice al Guvernului din La Rioja si domnul Pedro SAEZ, Director General al Institutului de Calitate al Ministerului Regional al Agriculturii si Dezvoltarii Economice din La Rioja.

Proiectul a avut doua componente, una de consolidare institutionala si cealalta de investitii, fiecare in valoare de 1.000.000 de Euro. Componenta de consolidare institutionala a urmarit armonizarea legislatiei romanesti cu cea europeana si pregatirea personalului roman prin sesiuni de instruire in Romania si Spania. Totodata, au fost intarite institutiile romanesti cu atributii in domeniul viti-vinicol (Inspectia de Stat pentru Control Tehnic Viti-vinicol, Oficiul National al Denumirilor de Origine a Vinului si Oficiul National al Viei si Vinului). Prin componenta de investitii s-a reusit crearea si dotarea a trei laboratoare pentru controlul calitatii vinului, in Valea Calugareasca (judetul Prahova), Odobesti (judetul Vrancea) si Blaj (judetul Alba). Aceste laboratoare se vor ocupa de acreditarea la nivel national si international, primind sprijin in acest sens prin intermediul proiectului.


Intră acum și în grupul de