Solutii de e-Administratie la nivel local


Intră acum și în grupul de

Banul public cheltuit pentru implementarea sistemelor informatice trebuie respectat si de aceea va fi introdus un sistem de sanctionare a functionarilor care nu respecta legea sau care nu accepta la ghisee aceste formulare obtinute de pe Internet. Mai mult, institutiile publice au obligatia sa actualizeze si sa transmita catre SEN orice modificare survenita, conform legii 161/2003, si solicitam urgentarea acestor proceduri.

Pe de alta parte, pentru a realiza interfatarea cu Sistemul Electronic National e nevoie ca sistemele de back-office ale administratilor locale sa existe si sa fie interoperabile. Acestea sunt importante intrucat permit transformarea simplelor formulare electronice in servicii. In acest moment este supus consultarii publice, pe site-ul www.mcti.ro, cadrul de interoperabilitate si asteptam observatiile si sugestiile celor interesati, astfel incat sa ajungem la o varianta de text general agreata si care sa fie conforma cu ceea ce Comisia Europeana are in vedere prin programul IDA, un schimb de date sigur si standardizat intre administratii.” a declarat Adriana Ticau, secretar de stat pentru Tehnologia Informatiei in MCTI, in cadrul simpozionului „Infrastructura hardware si de comunicatii pentru solutii de e-Administratie”, organizat de ANIAP la Drobeta Turnu Severin.

De asemenea, secretarul de stat a facut o serie de precizari cu privire la plata taxelor si impozitelor prin mijloace electronice: „Nu este suficient sa implementati astfel de sisteme de plata electronica, aceste solutii trebuie promovate pentru ca fiecare cetatean sa aiba o posibilitate de optiune reala. In ceea ce priveste mijloacele prin care se realizeaza plata, este deosebit de important ca, la nivelul administratiei locale, sa fie achizitionate separat POS-urile de solutiile de Internet, Home sau Mobile banking, si nu pachete furnizate de o singura banca. Deosebirea dintre aceste modalitati de plata consta in faptul ca POS-urile permit plata cu orice tip de card, celelalte necesitand ca cetateanul care achita sa fie clientul bancii prin care realizeaza operatiunea. Tocmai de aceea insistam ca primariile sa incheie conventii cu cat mai multe banci, pentru ca cetatenii sa nu fie obligati sa apeleze la o anumita banca pentru plata taxelor si impozitelor locale.

In perioada 18-21 martie 2004, au loc la Drobeta Turnu Severin o serie de seminarii organizate de Asociatia Nationala a Informaticienilor din Administratia Publica – ANIAP. Peste 75 de participanti si 15 companii s-au intalnit pentru a discuta modalitatile concrete si solutiile de informatizare a administratiei locale.


Intră acum și în grupul de