Suceava-judetul cu cele mai multe benzinarii din Moldova


Intră acum și în grupul de

Cu cele patruzeci de benzinarii ale marilor companii petroliere de pe piaţa locală, judeţul Suceava are cele mai multe staţii de carburanţi între judeţele din Moldova.

statie benzina

Cele mai mari companii petroliere locale, Petrom, Rom­petrol, Lukoil şi MOL România, controlează împreu­nă circa 1.400 de benzinării, potrivit datelor transmise de companii şi citate de Ziarul Financiar.

În judeţul Suceava sunt 40 de benzinării ale acestor firme în timp ce în judeţul Iaşi sunt doar 31 de staţii de benzină, în Neamţ sunt 33, în Bacău-29, alte 22 în Vaslui, un număr de 16 staţii în Vrancea şi 20 în Galaţi.

În ciuda scăderii cererii, petroliştii spun că vor continua să adauge noi puncte pe harta benzinăriilor, pregătindu-se de extindere şi giganţi precum SOCAR sau Gazprom, precizează sursa citată.

Potrivit informaţiilor disponibile şi  evo­luţiei pieţei de anul trecut, în 2012 în România s-a consumat circa 5,7 – 5,8 milioane de tone de carburanţi, benzină şi motorină, atât prin intermediul reţelelor de benzinării, cât şi pe segmentul comercial. Circa 75% din consumul de carburanţi este reprezentat de consumul de motorină.

 

Conform datelor din raportul pe 2012 al grupului petrolier Rompetrol, o tonă de motorină a avut anul trecut un preţ de 969 de dolari, în timp ce benzina s-a vândut la 1.023 de dolari pe tonă.

 

Ţinând cont de structura pieţei, rezultă că anul trecut piaţa carburanţilor din Ro­mânia a avut o valoare de circa 5,5 mi­liarde de dolari (4,5 miliarde de euro).


Intră acum și în grupul de