CJ Suceava: „Odata rezolvata problema disponibilizarilor, Primaria trebuie sa se concentreze pe asigurarea agentului termic pe timp de iarna”


Intră acum și în grupul de

Situaţia celor peste 240 de persoane disponibilizate de la Termica SA a fost salvată de Guvernul României, în urma discuţiilor pe care conducerea CJ le-a purtat cu premierul Victor Ponta, alături de repezentanţii sindicaliştilor, se arată într-un comunicat de presă al CJ Suceava.

sinescu, ponta, nechifor

În urma unei hotărâri de Guvern adoptate miercuri, în acest moment sunt asigurate sumele pentru veniturile complementare în valoare de 1,754.000 lei astfel încât persoanele diponibilizate pot intra în şomaj.  „Este însă regretabil faptul că la nivelul Termica SA s-a ajuns la această situaţie, mai ales că în urmă cu trei luni a fost stabilit un calendar asumat de conducerea Termica SA, Primăria Municipiului Suceava, sindicate, Prefectura judeţului Suceava şi Consiliul Judeţean Suceava”, se precizează în comunicat.

 CJ Suceava precizează că nu are atribuţii în cazul Termica SA care este o societate comercială publică deţinută de Consiliul Local Suceava, dar că problema socială constituie o preocupare. „Considerăm că sunt necesare explicaţii suplimentare cu privire la utilizarea sumelor de bani care au fost virate de Primăria Municipiului Suceava în contul Termica SA, în special în ceea ce priveşte răscumpărarea certificatelor de CO2, sens în care a fost înfiinţată şi o comisie de anchetă formată din consilieri municipali”, se mai arată în document.

 CJ Suceava subliniază că nu se poate merge la nesfârşit cu solicitări de ajutor la Guvern întrucât există management local şi aleşi locali care trebuie să gestioneze local.  „Odată rezolvată problema disponibilizărilor, Primăria municipiului Suceava trebuie să se concentreze pe asigurarea agentului termic pe timp de iarnă. Noua investiţie să se facă cât mai curând şi să fie asumate împreună cu lichidatorul Termica SA zonele vitale din această societate comercială ca să nu fie transformate în fier vechi şi care să asigure sistemul de distribuţie şi varianta alternativă de încălzire cu CAF-uri. Nu mai este timp de discuţii este nevoie de acţiune”, se arată în finalul comunicatului CJ Suceava.

Guvernul a aprobat, miercuri, o hotărâre prin care asigură fonduri de 1,75 milioane de lei pentru plata venitului de completare al disponibilizaţilor de la Termica SA care au declanşat proteste de la începutul lunii iulie, organizând mitinguri atât în faţa Palatului Administrativ cât şi în faţa Primăriei Suceava.

Ei cereau Guvernului să aprobe o hotărâre în baza legislaţiei privind concedierile colective, prin care să li se completeze veniturile ajutorului de şomaj până la suma de 1.539 de lei pe lună şi să li se achite salariile compensatorii conform contractului colectiv de muncă.

 Foştii salariaţi ar fi trebuit să primească şi salarii compensatorii din partea societăţii, dar banii pe care municipalitatea i-a virat în conturile Termica SA au fost folosiţi pentru achiziţionare de certificate CO2.


Intră acum și în grupul de