Proiect de modificare a legii privind venitul minim garantat


Intră acum și în grupul de

La discutiile deschise de ministrul Muncii, Elena Dumitru, au participat secretarul de stat pentru asistenta sociala si politici familiale, Marta Nora Tarnea, reprezentanti ai Ministerului Finantelor Publice si Ministerului Administratiei si Internelor, precum si membri ai organizatiilor neguvernamentale cu activitate in domeniul social.

Principalele modificari ale Legii 416 propuse de Ministerul Muncii:

· Fondurile necesare pentru acordarea ajutoarelor sociale vor fi asigurate in totalitate de la bugetul de stat, prin bugetul MMSSF;
· Plata ajutorului se va face direct catre beneficiari de Directiile pentru dialog, familie si solidaritate sociala din teritoriu.
· Procedurile de testare a veniturilor pentru stabilirea drepturilor sociale vor fi simplificate si se va urmari uniformizarea acestora la nivel national;
· Directiile teritoriale ale MMSSF vor primi atributii de control privind respectarea prevederilor legale, iar incalcarea legii va fi pedepsita contraventional.
· Exceptiile de la obligativitatea prestarii unor ore de munca in folosul comunitatii sunt definite mai clar. Pe langa cazurile exceptate in prezent, persoanele si familiile monoparentale care au in ingrijire copii pana la 7 ani, precum si persoanele care participa la un program de pregatire profesionala nu mai au obligatia sa efectueze munca in interes comunitar.

Elena Dumitru a declarat ca „prin modificarea sistemului actual de acordare a ajutoarelor in baza venitului minim garantat, vrem sa dam autoritatilor locale oportunitatea de a stabili o politica proprie in domeniu, si anume aprobarea altor tipuri de ajutoare, care sa tinteasca zonele expuse riscului de marginalizare sociala.”


Intră acum și în grupul de