Primarul Ion Lungu cere consilierilor locali sa adopte majorarea de tarif a gigacaloriei daca vor sa ajute sucevenii si orasul (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a avertizat, miercuri, în conferinţă de presă, consilierii locali, că blocarea proiectului de majorare a tarifului gigacaloriei în municipiu, de la 185 de lei la 250 de lei, va afecta atât sucevenii cât şi funcţionarea Primăriei.

Primarul a spus că nu este o fericire majorarea preţului gigacaloriei, dar a subliniat că nu este moral ca jumătate dintre suceveni, care au sisteme proprii de încălzire, să suporte, indirect, prin taxe şi impozite, plata căldurii pentru sucevenii care sunt racordaţi la sistemul centralizat de termoficare.

El a explicat că din cele 33.000 de apartamente şi şapte mii de case din municipiu, un număr de aproximativ 21.000 de locuinţe sunt racordate la sistemul centralizat de termoficare, locuitorii din aceste apartamente beneficiind de subvenţionarea preţului gigacaloriei. Astfel, dacă până acum, preţul gigacaloriei în sistem centralizat era de 185 de lei, Primăria plătea diferenţa până la 386 de lei, preţul de producţie al Termica.

În condiţiile în care Termica produce agentul termic folosind doar gazul natural drept combustibil, preţul de producţie al gigacaloriei va creşte de la 1 septembrie la 445 de lei, iar diferenţa trebuie achitată tot de primărie. Astfel, el a propus creşterea preţului la 250 de lei, încât efortul municipalităţii să fie de doar 195 de lei pentru fiecare gigacalorie livrată.

El a arătat că preţul gigacaloriei în ţară este între 231 de lei la Ploieşti şi 387 de lei la Reşiţa, la Iaşi, care are sistem similar cu cel din Suceava, preţul fiind de anul trecut de 265 de lei.

Lungu a spus că speră ca în CL Suceava să nu existe acţiuni populiste ale consilierilor care să nu voteze această majorare de tarif pentru că, o asemenea atitudine va duce la blocarea în totalitate a activităţii Primăriei şi va determina ca jumătate dintre suceveni, care nu sunt racordaţi la sistemul de termoficare, să contribuie cu mai mulţi bani la plata termoficării.

În ceea ce priveşte argumentul că oamenii nu vor putea suporta acest preţ, Lungu a spus că Guvernul alocă subvenţii pentru persoanele cu venituri mici, iar Primăria alocă fonduri pentru familiile aflate în dificultate.

„Să dăm curs raţiunii şi să aprobăm acest preţ”, a spus Lungu.

El a arătat că doar în acest an Primăria a plătit la Termica 32 de milioane de lei pentru diferenţa de preţ.

Ion Lungu a mai spus că din 9 noiembrie se va intra în normalitate odată cu intrarea în funcţiune a noii centrale termice care se construieşte în prezent. El a arătat că a primit asigurări ferme că în 9 noiembrie centrala va putea furniza agent termic şi că deja societatea se aprovizionează cu biomasă.

Specialiştii care lucrează la această centrală au estimat că aceasta va fi funcţională la sfârşitul lunii octombrie, a mai spus primarul.

 


Intră acum și în grupul de