Dolhasca a semnat contractul SAPARD pentru drumuri comunale europene


Intră acum și în grupul de

Valoarea totala a proiectelor care se incadreaza la Masura 2.1 „Dezvoltarea si imbunatatirea infrastructurii rurale” se ridica la 45,08 milioane euro, din care contributia Uniunii Europene este de 33,81 milioane euro, iar a Guvernului Romaniei de 11,27 milioane euro.

Astfel, vor beneficia de finantarea SAPARD 20 de judete. Cele mai multe contracte au fost incheiate cu primarii comunelor sucevene (7 contracte), dar si cu primarii maramureseni (5 contracte). In judetele Alba si Vaslui vor beneficia de fonduri SAPARD cate 4 comune pentru fiecare judet in parte.

„Pana acum nu s-a realizat in comuna noastra un proiect de o asemenea anvergura. Ne-ar fi trebuit peste 30 de ani ca sa il finantam din bugetul local. Vom face totul pentru a-l incheia cu bine si in cat mai scurt timp”, a declarat Oliviu Bendea, primarul comunei Salciua, judetul Alba. „Nici nu mai trebuie sa va spun ca pe drumul nostru, chiar si dupa o mica ploaie, nu se mai putea circula de nici un fel”. Comuna Salciua, va beneficia de un proiect de modernizare a drumului comunal in valoare de 1.000.000 de euro pentru o lungime de drum de 7 kilometri.

In general Consiliile Locale au apelat la firmele de consultanta pentru a realiza proiectele si vor solicita credite la bancile comerciale, desi recunosc ca normele de imprumutare sunt destul de rigide si greu de indeplinit.

Posibilitatea existentei unui conflict de interese in derularea proiectelor finantate de Programul SAPARD a fost respinsa din start de catre primarii prezenti la acest eveniment.

„Avem normele metodologice ce trebuie respectate. Daca le vom respecta nu poate exista nici un conflict de interese. Nu este de glumit, riscul este prea mare ca sa pierdem o asemenea suma fara de care, cu siguranta, nu am putea face nimic. Si chiar avem nevoie de aceste fonduri, pentru ca drumul comunal pe care il avem acum, cu greu poate fi numit drum.”, a tinut sa clarifice primarul comunei Uileacul de Beius, judetul Bihor, Ioan Balint. Primarul bihorean a accesat fondurile SAPARD pentru a moderniza drumul comunal DC 211 pe o lungime de aproape 6 kilometrii.

Masura 2.1 – „Dezvoltarea si imbunatatirea infrastructurii rurale”, permite realizarea unor proiecte de anvergura in ceea ce priveste drumurile comunale, alimentarea cu apa si canalizarea. Sprijinul in cazul acestei masuri este 100% din fondurile publice (Uniunea Europeana – 75% si Guvernul Romaniei – 25%), el mergand de la 100.000 la 1.000.000 de euro eligibile pe fiecare proiect.

Mentionam ca au fost depuse pe aceasta masura un numar impresionant de proiecte, 1.354, dintre care au fost contractate 594 de proiecte, cu o valoare totala de 480 milioane euro.

Pentru restul de 660 proiecte eligibile nu mai exista fonduri disponibile din cauza numarului mare de proiecte eligibile, precum si a faptului ca suma totala angajata prin cele 594 proiecte aprobate, respectiv 480 milioane Euro, consuma alocarea totala pentru perioada 2000 – 2006, inclusiv suplimentarea de 10% aprobata de catre Comitetul de Monitorizare a Programului SAPARD.
Printre Consiliile Locale care au semnat luni contractul de finantare se afla si Consiliul Local Dolhasca pentru modernizare drumuri comunale, proiect in valoare de 975.562 euro


Intră acum și în grupul de