USV gazduieste a VIII-a editie a Simpozionului International “Cucuteni 5000 Redivivus”


Intră acum și în grupul de

Universitatea “Ştefan cel Mare” Suceava găzduiește până în data de 15 septembrie 2013, a VIII-a ediție a Simpozionului anual Internațional Cucuteni 5000 Redivivus. Evenimentul a fost deschis oficial vineri, în Aula corpului E, în prezența specialiștilor, inginerilor, umaniștilor, istoricilor și a președintelui Consiliului Județean Suceava, Cătălin Nechifor.

Unul dintre invitații speciali ai manifestării a fost prof. univ. dr. ing. Larion Cantemir (Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” Iaşi), cel care a pus bazele Simpozionului Internațional Cucuteni 5.000. Acesta a dezvăluit că participarea sa în cadrul Simpozionului de la Suceava reprezintă un sentiment de mare satisfacție românească. “Noi trebuie să ne luptăm singuri ca să ne punem în valoare. Acesta este și rolul acestei manifestări, acela de a conștientiza și de a ne pune în evidență valorile pe care le avem. Artefactele cucuteniene reprezintă o bogăție informațională extraordinară. Ele dovedesc civilizația, care este mult anterioară cucutenilor. Acum câțiva ani s-a descoperit Peșterea Coliboaia din Munții Apuseni unde există picturi care au peste 30.000 de ani (…) Trebuie să avem o altă percepție asupra trecutului nostru”, a transmis Larion Cantemir.

În cadrul evenimentului moderat de prof. univ. dr. ing. Adrian Graur, au mai luat cuvântul și alți invitați de seamă, printre care – prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, rectorul USV, Cătălin Nechifor, președintele Consiliului Județean Suceava, istoricul acad. Nicolae Dabija din Republica Moldova, prof. univ. dr. hab. Valeriu Dulgheru, prorectorul Universităţii Tehnice a Moldovei Chișină, prof. univ. dr. hab. Valerian Dorogan – vice-rector al Universităţii Tehnice a Moldovei Chişinău ș.a.

Organizatorii au arătat că acest simpozion își propune an de an o abordare interdisciplinară, fiind prezentate lucrări atât din domeniul științelor exacte, cât și din domeniul științelor umaniste.

Cucuteni 5000 – Redivivus se referă la tot ce ţine de cultura si civilizaţia Cucuteni, care se regăseşte pe o suprafaţă de cca. 300.000 km pătraţi, începând din sud-estul Transilvaniei, zona Braşovului si a Brăilei, cuprinzând toată Moldova cu excepţia unei părţi din sud-est și oprindu-se în nord în Galiția, Volânia, Ucraina de vest până la Niprul mijlociu, satul Tripolie ca punctul nord-estic cel mai avansat. Elementele acestei culturi încep din epoca finală a pietrei şlefuite până la apariţia podoabelor din aramă. Cultura și civilizaţia Cucuteni se situează între anii 4600 și 3500 î.e.n. La modul superficial această cultură este cunoscută mai mult prin ceramica specifică pictată tricrom cu alb, crem, roşu crud sau negru şi desene continuu spiralate şi neintersectate. Volumele vaselor ceramice reprezintă asocieri de corpuri geometrice realizate în epoca în care geometria spaţială nu era încă cunoscută.

Anul acesta, la Simpozion, participă cu articole un număr mare de cercetători din România, Republica Moldova și Germania, din diferite domenii ale științelor, cercetările interdisciplinare fiind preponderente. Cercetătorii prezenți cu articole la această manifestare provin din instituții renumite precum: University of Bremen, University of Applied Sciences Saarbrucken, Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea Tehnică a Moldovei, Academia Română – filiala Iași – Institutul de Arheologie, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” Iași, Universitatea „Al. I. Cuza” Iași, Complexul Muzeal Național Moldova Iași, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Institutul de Arheologie și Istoria Artei Cluj-Napoca, Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice și Moleculare Cluj-Napoca, Universitatea Transilvania Brașov, Comitetul pentru Istoria și Filosofia Științei al Academiei Române Filiala Brașov-Sibiu, Muzeul Bucovinei Suceava, Institutul Bucovina al Academiei Române.

Cele mai calitative lucrări din punct de vedere al cercetării științifice și originalității vor fi publicate într-un volum special dedicat simpozionului.

Cu ocazia organizării acestui Simpozion Internațional, în simeza din corpul A a Universității “Ștefan cel Mare” Suceava, s-a organizat și o expoziție de icoane și arme medievale deținute de Muzeul Serviciului Vamal al Republicii Moldova și de colecționarul de talie europeană colonelul Petru Costin. Expoziția a fost organizată cu sprijinul Universității Tehnice din Chișinău, Universității “Ștefan cel Mare” Suceava și a Centrului de Istorie și Cultură Militară Chișinău, structură a Ministerului Apărării din Republica Moldova.


Intră acum și în grupul de