Premierul britanic implicat in scandalul vizelor pentru Romania


Intră acum și în grupul de

Astfel, Guvernul va spori amenzile pentru firmele care angajeaza imigranti ilegali de la 5.000 de lire sterline la 20.000 de lire sterline. Deasemenea oficiile de stare civila vor avea atributii sporite – potrivit The Observer – in vederea blocarii casatoriilor fictive, folosite de imigrantii ilegali pentru a dobandi dreptul de sedere in Marea Britanie. Deasemenea studentii care planuiesc sa invete in Marea Britanie ar urma sa treaca prin controale mai severe.

The Observer si The Sunday Telegraph au scris despre o intelegere care ar exista intre Premierul Marii Britanii, Tony Blair si omologul sau roman, Adrian Nastese referitoare la ridicarea vizelor. Cei doi premieri au purtat convorbiri la sfarsitul nului trecut. Ulterior, Adrian Nastase a declarat ca obligativitatea vizelor pentru Marea Britanie va fi ridicata in prima parte a anului 2004.

Biroul premierului Tony Blair a negat insa acuzatiile, pe care le considera nefundamentate. Este aboslut inacceptabil, se spune intr-un comunicat, ca premierul Blair sa fie acuzat, fara dovezi, ca a fost de acord cu eventualele abuzuri in politica imigrationista. Ministerul de interne de la Londra a admis ca ar fi preferat sa relaxeze sistemul vizelor in cazul Romaniei inainte ca Bucurestiul sa intre in Uniunea Europeana. Un comunicat al ministerului britanic subliniaza insa ca Romania, ca si celelalte tari candidate, trebuie mai intai sa indeplineasca o serie de conditii, pe care inca nu le-a rezolvat.

Si Guvernul Romaniei infirma categoric informatia potrivit careia ar exista „intelegeri secrete” intre autoritatile romane si cele britanice privitoare la regimul vizelor in Marea Britanie pentru cetatenii romani.
Romania si Marea Britanie coopereaza, pe linia ministerelor de interne din ambele tari, in problema reducerii imigratiei ilegale cu rezultate incurajatoare, aceasta abordare bilaterala fiind absolut necesara pentru reusita demersului, se arata intr-un comunicat al Guvernului.


Intră acum și în grupul de