Gunther Verheugen va prezenta in Parlamentul European reforma din Romania


Intră acum și în grupul de

Deasemenea, au participat in calitate de invitati domnul Dirk Lange, seful Unitatii Romania din DG Extindere si domnul Jonathan Scheele, seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania.

Intensificarea contactelor diplomatice cu cele 10 state, noi membre ale Uniunii Europene, incepand cu data de 1 mai, este prioritatea diplomatiei romane in acest interval, a afirmat ministrul afacerilor externe, adaugand ca data in calendarul prioritatilor data de 27 aprilie, cand domnul Gunther Verheugen, comisarul european pentru extindere prezinta in Parlamentul European accelerarea masurilor de reforma ale Romaniei.

Referindu-se la evolutia negocierilor, ministrul Vasile Puscas a afirmat ca doua dintre capitolele ramase, respectiv 14 si 7, sunt finalizate in vederea inchiderii, saptamana viitoare atentia concentrandu-se pe capitolele 24, 21 si 22. In acest context, domnul Dirk Lange, seful Unitatii Romania din DG Extindere, a confirmat disponibilitatea Comisiei Europene pentru incheierea negocierilor de aderare a Romaniei in acest an. Premierul Adrian Nastase a subliniat angajarea ferma a Guvernului Romaniei de a finaliza toate angajamentele asumate, cu responsabilitate si determinare astfel incat calendarul de aderare sa fie respectat. In atentia executivului, prioritatile intervalului includ un act normativ privind arieratele, legislatia din domeniul reformei justitiei si accelerarea masurilor din planul de actiuni (” to do list”).

In cadrul Ministerului Finantelor Publice, un grup de lucru interministerial a analizat detaliile tehnice ale masurilor necesare pentru reducerea arieratelor cu 0,5% din PIB. Este in faza finala de redactare un proiect de ordonanta de urgenta privind masurile de diminuare a arieratelor din economie, text in legatura cu care vor fi consultati expertii Fondului Monetar International si ai forurilor europene, in vederea adoptarii acestuia, cel tarziu pana la 15 mai.

Ministrul justitiei Cristian Diaconescu a prezentat urgentele legislative din cadrul reformei in justitie, referindu-se la doua proiecte de lege care se vor afla maine pe masa de lucru a executivului: Proiectul de lege privind Consiliul Superior al Magistraturii, care a parcurs faza de dezbatere publica si Proiectul de lege privind cresterea transparentei in exercitarea demnitatilor si functiilor publice.

Ministrul cancelar Alin Teodorescu a evidentiat stadiul de indeplinire a planului de actiuni („to do list”), care cuprinde 39 masuri si un total de 131 actiuni necesare, 53 dintre acestea fiind realizate. Respectandu-se ritmul actual al progreselor, acesta poate fi implementat in totalitate pana la sfarsitul lunii mai.

Primul – Ministru a declarat ca planul de actiuni este un instrument care testeaza credibilitatea si seriozitatea la nivelul vointei politice de a accelera reformele, acesta neconfundandu-se cu demersurile generale necesare incheierii negocierilor. Pentru finalizarea acestora ramane esentiala cooperarea cu partenerii europeni, dialogul cu Comisia Europeana si cu statele membre. In intalnirile sale oficiale programate pentru urmatoarea decada, seful executivului va aborda tema angajarii ferme a cabinetului sau pentru respectarea stricta a calendarului planului de actiuni. In a doua parte a acestei saptamani, premierul Adrian Nastase va avea o intrevedere cu cancelarul german Gerhardt Schroeder, iar la finele lunii va fi primit de presedintele Frantei Jacques Chirac.


Intră acum și în grupul de