Consiliul Judetean Suceava va fi compus doar din consilieri PSD, PNL, PD si PRM


Intră acum și în grupul de

Reporter-Domnule presedinte, mai e putin timp pina la inceperea campaniei electorale. Ati definitivat oferta electorala a partidului la nivel de judet?

Eugen Constantin Uricec-Oferta electorala a Partidului Democrat in judetul Suceava este o oferta care se concentreaza exact pe nevoile si asteptarile cetatenilor. Noi am contabilizat in urma descinderilor pe care le-am facut in teritoriu problemele esentiale cu care se confrunta fiecare localitate in parte si le-am preluat in oferta electorala a partidului pentru a le pune in practica imediat dupa cistigarea alegerilor. In primul rind este vorba de reabilitarea infrastructurii, a drumurilor comunale, judetene si nationale. PD propune realizarea unor legaturi rutiere moderne in partea de nord a judetului, zonele Brodina , Izvoarele Sucevei, Pojorita, care vor conduce la cresterea potentialului turistic si implicit la ridicarea nivelului de trai al cetatenilor. Apoi, avem in vedere racordarea la sistemele de comunicatii a localitatilor care in prezent nu au retele de telefonie fiind practic izolate de restul lumii. Ma refer la localitatile situate pe Valea Bistritei pornind de la Dorna Arini pina la Brosteni, zona de la Frasin pina la Ostra, precum si zona de la Pojorita pina la Izvoarele Sucevei, Brodina. Vom continua implementarea acelui program „Suceava- utilitati si mediu la standarde europene”, lansat de Consiliul Judetean, care practic rezolva alimentarea cu gaz si energie termica , utilitati necesare pentru un trai decent si pentru dezvoltarea comunitatilor. Ne gindim chiar sa extindem acest proiect pe partea de termoficare si sa propunem pentru localitatile din zona de munte realizarea de centrale termice care sa foloseasca drept combustibil lemnul, centrale care sunt la fel de performante ca cele pe gaz. Este o idee care din punct de vedere tehnic ar putea fi implementata cu costuri mult mai mici si care ar putea rezolva problema incalzirii localitatilor.


R-In aceasta perioada de precampanie se produc diverse miscari la nivelul partidelor politice, ma refer aici in mod deosebit la migrarea unor membri dintr-o parte in alta. In ce masura aceste miscari au afectat organizatia judeteana a Partidului Democrat?

E.C.U.-PD Suceava este un partid consolidat ceea ce s-a remarcat in toata perioada postdecembrista dar in special dupa anul 2001 de cind are o alta conducere. Noi avem structuri puternice in toate localitatile judetului, cu candidati de primari si consilieri locali care sunt personalitati apreciate de electorat. Din PD au plecat oportunistii, persoane care nu si-au gasit locul in partid, care nu au credibilitate. Sunt oameni care au vazut ca nu pot fi pe lista PD pe un loc eligibil si atunci automat au migrat in alte partide. Unul dintre partidele care considera ca a luat foarte multi membri din PD este Forta Democrata, partid care din punct de vedere juridic nu este inregistrat. Exista o Hotarire Judecatoreasca din 5 aprilie care insa nu este definitiva si care poate fi atacata in timp de 15 zile. E un partid care risca sa nu poata intra in alegerile locale pe motiv ca nu este inregistrat juridic. Ca o paranteza, pot spune ca acum citeva zile intreaga organizatie a Fortei Democrate de la Fundu Moldovei, in frunte cu presedintele si circa 200 de membri au trecut la PD considerind ca noul partid nu are absolut nici un fel de sansa in alegerile locale. In concluzie, PD nu este afectat de aceste migrari care practic au fost la un nivel extrem de mic. In ultimii doi ani si jumatate au plecat din partid in jur de vreo douazeci de membri din care opt la Forta Democrata.


R-Unul dintre obiectivele PD Suceava este cistigarea unui post de vicepresedinte al Consiliului Judetean, pentru care v-ati anuntat de altfel candidatura. Ce aliante sinteti dispus sa faceti pentru a va atinge scopul?

E.C.U.-Este foarte adevarat ca PD si-a propus pentru alegerile locale cistigarea unui post de vicepresedinte in Consiliul Judetean, absolut necesar pentru consolidarea si mentinerea capitalului electoral in perspectiva alegerilor generale si pentru urmatorii patru ani. Pentru asta ne bazam in primul rind pe aliatii nostri de la PNL. PD este intr-o alianta cu PNL, alianta care are la baza un protocol si in care se mentioneaza foarte clar ca trebuie sa ne sustinem reciproc pentru atingerea obiectivelor care ni le-am propus. E posibil ca pentru cistigarea postului de vicepresedinte al Consiliului Judetean sa nu fie suficienta sustinerea colegilor liberali si sa fie nevoie si de alte intelegeri. Deocamdata asteptam rezultatele alegerilor si dupa aceea vom vedea ce strategie vom adopta.


R-PSD a anuntat recent prin vocea liderului judetean, Gavril Mirza, ca pentru pastrarea functiei de presedinte al Consiliului Judetean este dispus sa incheie intelegeri cu toate partidele, inclusiv cu PD. Cum comentati?

E.C.U.-Rezultatele alegerilor locale pot da o configuratie a Consiliului Judetean astfel incit pentru ocuparea posturilor de presedinte si vicepresedinte sa fie nevoie de o colaborare intre toate partidele. Avind in vedere faptul ca in noua lege electorala pragul minim de intrare in Consiliul Judetean este de 5%, o serie de partide, fie nou infiintate, gen Forta Democrata, fie mai vechi dar care nu au avut o activitate politica sustinuta e mai mult ca sigur ca nu vor avea succes. Parerea mea este ca ne indreptam spre o formula de patru partide care vor accede in Consiliul Judetean si aici ma gindesc la PSD, PD, PNL si PRM. Acest judet trebuie sa fie guvernat, avem nevoie de o conducere care sa rezolve toate problemele, de aceea consider ca trebuie gasita o formula adecvata. Formula o putem afla numai dupa ce vom sti rezultatele votului pentru Consiliul Judetean.


R-Cum comentati ultimul sondaj de opinie realizat de specialistii Universitatii „Stefan cel Mare” la comanda PSD care acorda PD-ului 7,7% la nivel de judet?

E.C.U.-Este un sondaj care nu reflecta realitatea. Imi pare rau ca trebuie s-o spun, dar prin metoda lor de lucru specialistii Universitatii aduc prejudicii institutiei de invatamint superior care reprezinta o emblema a judetului in ceea ce priveste educatia tineretului. Aceeasi specialisti au realizat un sondaj si pentru PNL care i-a suparat pe social- democrati. Ca sa dreaga busuiocul ei au gasit o solutie de compromis realizind acest sondaj pentru PSD, sondaj in care rezultatele trebuiau sa fie pentru PNL cel putin aceleasi ca in precedentul. Consider ca s-au „jucat” cu procentul PD-ului ca sa multumeasca cele doua parti care practic au fost in conflict. In mod oficial noi am comandat doua sondaje de opinie, unul pe care-l vom demara saptamina viitoare si care va fi gata exact inaintea inceperii oficiale a campaniei electorale si unul in timpul campaniei. Suntem in tratative cu doua firme, il vom comanda la o firma neutra care nu este din judetul Suceava si care poate sa dea niste rezultate corecte.


R-O problema la alegeri o va constitui cu siguranta absenteismul datorat neincrederii populatiei in clasa politica. Ce argumente ar putea folosi PD Suceava pentru a convinge lumea sa vina la vot?

E.C.U.-In munca noastra pe care am facut-o in teritoriu ne-am stabilizat deja si stim foarte clar care sunt persoanele care vor vota cu PD, care sunt in dubiu si care inca mai trebuie lamurite. Noi ne propunem ca in primul rind sa convingem lumea sa vina la vot pentru ca este un drept dobindit prin Constitutie pe care daca nu ti-l exerciti nu poti sa ai pretentii ulterioare. Credem ca seriozitatea noastra , a membrilor PD Suceava, reprezinta un motiv suficient pentru ca populatia sa se prezinte la vot. Ne-am demonstrat seriozitatea in ultimii ani , in urma nenumaratelor intilniri pe care le-am avut cu cetatenii care ne-au solicitat sa-i ajutam in incercarea lor de a-si rezolva problemele.


R-Sinteti multumit de modul in care este administrat in prezent judetul?

E.C.U.-E foarte usor sa critici atunci cind stai pe margine si-i urmaresti pas cu pas pe cei care conduc judetul. PD nu si-a propus sa urmareasca in mod deosebit ce se intimpla in curtea vecinului ,dar tinind cont de faptul ca institutia Consiliului Judetean este cea care guverneaza judetul pot spune ca sunt multe lucruri care trebuie facute, multe lucruri la care probabil s-au gindit cei care conduc judetul dar n-au avut resursele financiare sa duca la bun sfirsit programele propuse. Cert este ca cetatenii din judet se confrunta cu destule probleme, multe dintre acestea putind fi rezolvate cu cheltuieli minime.


R-Care este starea de spirit la nivelul organizatiei judetene comparativ cu cea din alegerile precedente?

E.C.U.-Fata de alegerile precedente situatia este cu totul alta. Atunci era o alta formula ,o alta gindire. Erau zece persoane in PD , care nu erau interesate de ceea ce se intimpla in interiorul organizatiei, in judet, ci doar de problemele lor personale. Chestiunile s-au schimbat radical incepind de la conducerea Biroului Judetean care are reprezentanti din toate zonele judetului. Nu mai mult lista de candidati pentru Consiliul Judetean cuprinde persoane din toate zonele judetului, oamenii in marea lor majoritate noi, bine pregatiti profesional si politic. Nu exista disensiuni si discutii intre noi, toate deciziile se iau in mod colectiv, pe structuri , la nivelul Birourilor Locale si al celui Judetean sau atunci cind e nevoie in Consiliul de Coordonare Judetean. In concluzie, PD este total schimbat ceea ce au remarcat si locuitorii judetului. Asta ne face sa spunem ca acel 20% pe care ni l-am propus il vom realiza si ca vom avea un vicepresedinte in Consiliul Judetean.


Intră acum și în grupul de