La Suceava- colaborare romano-ucraineana in combaterea crimei organizate


Intră acum și în grupul de

Secretarul de stat in Ministerul Administratiei si Internelor, chestorul principal de politie Florin Sandu a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa ca in cadrul intilnirii cu delegatia ucraineana condusa de prim loctiitorul ministrului Afacerilor Interne al Ucrainei, seful Directiei de Combatere a Infractiunilor Organizate din Ucraina, general maior Mihail Manin, au fost prezentate structurile specializate de combatere a crimei organizate din cele doua tari, legislatia in domeniu, organizarea institutionala, sistemul de pregatire al politistilor din cele doua tari si rezultatele obtinute.

„Dorim sa transpunem in practica acordul de cooperare intre Romania si Ucraina privind combaterea criminalitatii organizate, sa stabilim modalitati concrete in care acest lucru se va realiza , schimb de delegatii, o pregatire comuna pe acest domeniu. Ne-am oferit disponibilitatea sa participe ofiteri de politie din Ucraina atunci cind avem seminarii internationale care se refera la criminalitatea organizata „, a explicat Sandu.

El a spus ca in cadrul cooperarii, vor avea loc, in principal, schimburi operative de date si informatii, stabilirea unor persoane de contact, precum si evaluari , la anumite intervale de timp, astfel incit activitatea desfasurata in acest domeniu sa fie eficienta si astfel sa fie limitat fenomenul criminalitatii organizate si criminalitatii transnationale.

„Sintem convinsi ca acest lucru se va intimpla”, a mai spus Sandu.

La rindul sau, prim loctiitorul ministrului Afacerilor Interne al Ucrainei, Mihail Manin a apreciat ca intilnirea de la Suceava a dat posibilitatea stabilirii unui contact mai apropiat intre cele doua tari in privinta combaterii criminalitatii organizate , coruptiei si luptei impotriva drogurilor.

„Intelegem ca infractorii nu au frontiere , nu se gindesc la legile tarilor noastre si de aceea noi sintem structurile care stabilesc linistea tarilor noastre si cetatenilor nostri si vom lupta impotriva acestor infractori cu legile si Constitutia care sint in tarile noastre”, a spus Manin .

El a precizat „vrem sa lucram efectiv” in acest domeniu pentru ca frontiera Europei se apropie mai mult de Romania, care va intra intr-un timp mai scurt in Uniunea Europeana decit Ucraina.

Potrivit lui Manin, Romania si-a armonizat, in acest domeniu, legislatia cu cea europeana, de aceea Ucraina doreste sa preia din experienta pe care Romania o are.


Intră acum și în grupul de