Continua descoperirile uimitoare pe santierul arheologic de la Baia!


Intră acum și în grupul de

Descoperirile arheologice continuă la locuinţa pre-Cucuteni din comuna suceveană Baia. Potrivit directorului Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, care este şi coordonatorul şantierului arheologic de la Baia, săpăturile arheologilor suceveni au scos la iveală peste trei sute de obiecte, unelte din piatră şi vase, din care două vase întregi, precum şi viţă-de-vie şi cereale.

santier Baia 1

Ursu a precizat că în ceea ce priveşte viţa de vie, se aşteaptă rezultatele de laborator care să precizeze dacă aceasta era sălbatică sau domestică. Cât priveşte celelalte plante, între care cereale, acestea sunt analizate la rândul lor, în special pentru a se stabili dacă se verifică teoria, profesorului Martin Kenneth Jones de la Universitatea Cambridge, privind schimbul de cereale între agricultorii din Europa şi Asia, cercetător care a fost prezent şi el pe şantierul de la Baia.

 Emil Ursu a mai menţionat că lucrările în acest şantier arheologic vor continua şi în anii următori.

În urmă cu două săptămâni, directorul Muzeului Bucovinei, arheologul Emil Ursu, a prezentat, în comuna Baia, un al doilea sit pre-Cucuteni găsit în urma continuării cercetărilor începute în zonă anul trecut, fiind descoperită o locuinţă foarte mare, de aproximativ 92 de metri pătraţi, fiind cea mare locuinţă găsită vreodată în cultura pre-Cucuteni, datând din perioada 5200-5100 Î.Hr., locuinţele mari apărând o mie de ani mai târziu, în perioada Cucuteni.

santier Baia 2

Citeşte mai mult:

https://www.newsbucovina.ro/actualitate/88315/descoperire-extrem-de-importanta-pe-santierul-arheologic-de-la-baia-vezi-despre-ce-este-vorba


Intră acum și în grupul de