Prefectul Florin Sinescu apeleaza la instanta pentru a rezolva problema finantarii Scolii Gimnaziale Herla din comuna Slatina

florin sinescu3

Prefectul Sucevei Florin Sinescu a formulat şi introdus, marţi, la Judecătoria Fălticeni o cerere de ordonanţă preşedinţială, prin care solicită obligarea primarului comunei Slatina, Ilie Gherman, ca în calitate sa de ordonator principal de credite, să efectueze demersurile privind deschiderea creditelor bugetare pentru trimestrul IV al anului 2013, necesare plăţii drepturilor salariale şi a cheltuielilor de bunuri şi servicii, pentru Şcoala Gimnazială Herla din comună.

„Urgenţa acţiunii este justificată de refuzul primarului comunei Slatina de a efectua deschiderea de credite bugetare ceea ce a dus la imposibilitatea încasării salariilor de către personalul Şcolii Gimnaziale Herla, comuna Slatina, începând cu luna septembrie 2013,  totodată nu s-au putut efectua viramentele către bugetul de stat şi alte plăţi necesare funcţionării în bune condiţii a şcolii şi nu este făcută aprovizionarea cu lemn de foc pentru iarna 2013-2014 cu toate că sumele necesare au fost alocate de Ministerul Educaţiei prin finanţarea per elev”, se arată într-un comunicat al Prefecturii Suceava.

Potrivit sursei citate, la respectiva şcoală necesarul de lemne de foc este de 300 de metri cubi, iar unitatea mai are aproximativ 72 de mc, rămaşi în stoc din iarna precedentă, iar diferenţa nu poate fi achiziţionată întrucât suma destinată acestui articol bugetar este repartizată pentru trimestrul al patrulea.

Prefectura precizează că s-a încercat şi rezolvarea pe cale amiabilă a conflictului prin mediere între primar şi  unitatea de învăţământ.  “Deoarece primarul comunei Slatina nu a dat curs demersurilor noastre prin care se dorea reintrarea în normalitate cu respectarea prevederilor legale, după ce am sesizat şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie Suceava cu o plângere penală am fost nevoiţi a formula ordonanţă preşedinţială”, a declarat prefectul.

 Reprezentantul Guvernului în teritoriu a menţionat că efectul imediat al acţiunii va fi achitarea salariilor restante şi aprovizionarea cu restul de combustibil pentru sezonul rece.  „Fac pe această cale, din nou, un apel public către primarul comunei Slatina să ia decizia de a intra în legalitate atât în ce priveşte aspectele legate de Şcoala din Herla cât şi cele legate de funcţionarea Primăriei”, a mai spus Florin Sinescu.