Vezi raspunsul sucevenilor la actul de huliganism de la Cimitirul Militar din Chisinau!


Intră acum și în grupul de

curatenie cimitir_1Filiala Suceava a Platformei Civice Actiunea 2012 a organizat sâmbătă, 2 noiembrie, o activitate de curățenie la mormintele  ostașilor care se odihnesc în Cimitirul Pacea din municipiu. Tinerii suceveni au urmat exemplul colegilor din Iași, oferind astfel un răspuns celor care au vandalizat mormintele de la Cimitirul Militar din Chișinău.

Potrivit organizatorilor, voluntarii Acțiunii 2012 au îngrijit întreg spațiul unde se află mormintele soldaților căzuți în cele două Războaie Mondiale și au ținut un moment de reculegere în memoria lor. Alături de eroii români, în cimitir au fost  înmormântați și 95 de ostași ruși care au căzut în acele locuri în luptele din anul 1944. “Considerăm că este de datoria noastră să dovedim în mod civilizat și responsabil respectul față de cei care au murit în bătălii. De asemenea, această acțiune reprezintă și o formă de a ne exprima dezaprobarea față de gestul huliganic de a vandaliza coroanele depuse la cimitirul din Chișinău”, a declarat Petru Juravlea, reprezentant al filialei Suceava.

curatenie cimitir_2În noaptea de 25 spre 26 octombrie 2013, coroanele și coșurile de flori depuse de către oficiali cu ocazia Zilei Armatei Române au fost distruse. Ambasada României la Chișinău a expediat un comunicat prin care își exprimă indignarea față de aceste acțiuni, iar Primăria Chișinăului a solicitat public instituțiilor responsabile să pedepsească persoanele vinovate de profanare.

Platforma Civică Acțiunea 2012 consideră drept inadmisibilă încălcarea convențiilor internaţionale referitoare la mormintele militarilor căzuţi la datorie și a legislaţiei privind profanarea mormintelor, într-un al doilea stat românesc care își asumă angajamente în vederea intrării de iure în marea familie europeană.


Intră acum și în grupul de