Nereguli la procedurile de selectie ale GAL Sucevita-Putna privind unele proiecte derulate prin PNDR


Intră acum și în grupul de

Direcţia Generală de Dezvoltare Rurală din cadru MADR a depistat mai multe nereguli la procedurile de selecţie ale Grupului de Acţiune Locală (GAL) Suceviţa-Putna privind unele proiecte derulate prin PNDR, iar Direcţia de Control şi Antifraudă face verificări la acest GAL.

 Potrivit unui răspuns semnat de ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la o întrebare adresată de deputatul PSD de Suceava, Ovidiu Iane, privind soluţionarea problemelor cu care se confruntă GAL Suceviţa Putna, se arată că au fost depistate mai multe nereguli privind procedurile de selecţie. „GAL Suceviţa- Putna a lansat mai multe apeluri de selecţie în care a inclus suma maximă care poate fi acordată pentru un proiect, stabilită de organele de conducere ale GAL-ului pentru implementarea propriei strategii, fiind aprobate sume mai mici de 200.000 de euro”, se arată în document.

Totodată, se precizează că pentru măsura 41-312, în apelul de selecţie făcut public, suma maximă pentru un proiect a fost stabilită de GAL la 40.000 de euro, dar cu toate acestea GAL a selectat un proiect de 67.336 euro.

daniel constantin

Într-o altă situaţie, pentru măsura 41-313, GAL a stabilit suma maximă pentru un proiect la 73.416 euro, dar a selectat cinci proiecte cu valori de peste 80.000 de euro, iar la măsura 41-322, în apelul de selecţie s-a stabilit suma maximă pentru un proiect de 75.000 de euro şi GAL a selectat proiecte cu valori de 86.350 euro şi 75.163 euro. „Această stare de fapt nu poate fi acceptată deoarece regulile trebuie să fie aceleaşi pentru toţi potenţialii beneficiari”, se subliniază în răspuns.

Ministrul Agriculturii atrage atenţia că dacă un potenţial beneficiar ştie că valoarea maximă a proiectului său nu poate depăşi o anumită sumă, trebuie să întocmească proiectul astfel încât să se încadreze în suma de bani prevăzută, iar în caz contrar proiectul nu poate obţine o finanţare mai mare.

Daniel Constantin precizează că în această situaţie, pentru protejarea intereselor financiare ale UE şi statului român, Direcţia Generală pentru Dezvoltare Rurală din cadrul MADR  care este autoritate de management pentru PNDR a solicitat Direcţiei de Control şi Antifraudă din minister să facă verificări la GAL Suceviţa-Putna. „Arătăm că GAL-urile în implementarea strategiilor de dezvoltare locală trebuie să urmeze nişte reguli stricte, ce le-au fost aduse la cunoştinţă, reguli ce sunt stabilite inclusiv pentru apărarea intereselor financiare ale Uniunii Europene şi statului român”, se arată în finalul răspunsului ministrului Agriculturii.


Intră acum și în grupul de