Primarul Lungu: Sucevenii se incalzesc de la noua centrala termica


Intră acum și în grupul de

Noua centrală termică a municipiului Suceava a intrat oficial în funcţiune. Anunţul a fost făcut, vineri, de primarul Ion Lungu, care a ţinut să precizeze că această centrală termică, în care s-au investit peste 80 de milioane de euro, este cea mai modernă, cu utilaje de ultimă generaţie, şi va produce anual 270.000 de gigacalorii prin folosirea de biomasă. „În acest moment, Suceava se încălzeşte de la noua centrală termică. În mod oficial s-a făcut transferul, iar noua centrală, care funcţionează pe biomasă şi gaz natural, furnizează agent termic sucevenilor”, a declarat şeful municipalităţii sucevene.

ion lungu

Totodată, Lungu a subliniat că preţul de producere a gigacaloriei este cel mai mic din ţară, de 116 lei fără TVA, la care consumatorul va mai plăti 99 de lei transportul şi distribuţia.

Centrala este o investiţie a firmei Bioenergy Suceava SRL, având ca acţionar firma  Adrem Invest, iar lucrările de construcţie au fost realizate de General Construct, un constructor local cu proiecte în Romania şi Germania, în timp ce furnizorul de echipamente este firma austriacă URBAS.

Firma de inginerie industrială Adrem Invest Bucureşti a câştigat în primăvara anului 2011 licitaţia organizată de Primăria Suceava pentru construirea unei centrale termice în oraş şi înfiinţarea unei noi societăţi de termoficare. Combustibilul pe care va funcţiona centrala va fi gazul metan şi biomasa. Pentru realizarea acestui proiect Primăria Suceava şi societatea Termica SA Suceava au pus la dispoziţie terenul şi utilităţile.

 Societatea Termica SA Suceava, care a asigurat până în prezent agentul termic în sistemul centralizat din municipiu, este în insolvenţă de la jumătatea lunii iunie, iar administratorii judiciari au cerut ca societatea să renunţe şi la activitatea de transport şi distribuţie pentru reducerea pierderilor, condiţii în care municipalitatea are în vedere transferul acestui serviciu, temporar, unui alt operator şi organizarea licitaţiei în vederea concesionării transportului şi distribuţiei energiei termice.


Intră acum și în grupul de