La finele acestei saptamani, crestinii ortodocsi intra in Postul Craciunului


Intră acum și în grupul de

Postul CraciunuluiPentru crestinii ortodocsi, vineri, 15 noiembrie este prima zi din Postul Craciunului, unul dintre cele patru posturi de mai multe zile, fiind primul post din anul bisericesc, inceput la 1 septembrie, si ultimul din anul civil.

Potrivit crestinortodox.ro, Postul Craciunului dureaza 40 de zile, pana in data de 24 decembrie si aminteste de postul pe care Moise l-a tinut pe Muntele Sinai, in timp ce astepta sa primeasca cuvintele lui Dumnezeu scrise pe lespezile de piatra ale Tablelor Legii. Astfel, postind 40 de zile, crestinii se invrednicesc sa primeasca Cuvantul lui Dumnezeu intrupat si nascut din Fecioara Maria.

Postul a fost randuit de biserica pentru a-i pregati pe credinciosi pentru marea sarbatoare a Nasterii Domnului Iisus Hristos.
In Postul Craciunului sunt mai multe dezlegari la peste, ulei si vin. Astfel, pot fi mancate preparate din peste in toate zilele de sambata si duminica, in perioada 21 noiembrie – 20 decembrie inclusiv, pe 21 noiembrie, de sarbatoarea Intrarii in biserica a Maicii Domnului, in zilele de praznuire a unor sfinti cu cinstire mai larga precum Sfantul Nicolae, pe 6 decembrie.

Sursa citata arata ca, in afara de dezlegare la peste, in zilele mentionate se poate consuma vin si ulei. Abia dupa aceste 40 de zile de post si rugaciune, crestinii se pot bucura pe deplin de Sarbatoarea Nasterii Domnului, din data de 25 decembrie.

In 24 decembrie, ultima zi a Postului, numita si Ajunul Craciunului, se tine post mai aspru decat in celelalte zile. Nu se mananca nimic pana dupa-amiaza tarziu cand, in unele parti ale tarii se mananca grau fiert amestecat cu fructe si miere, in amintirea postului lui Daniel si a celor trei tineri din Babilon.


Intră acum și în grupul de