Procurorul general al Parchetului Curtii de Apel Cluj a fost demis


Intră acum și în grupul de

Potrivit BBC, in data de 10 mai, procurorul general al Romaniei, Ilie Botos, a declansat o ancheta administrativa privind activitatea conducerii Parchetului Curtii de Apel Cluj, dupa ce procurorul general clujean Danila Suciu a participat la lansarea candidaturii la Primaria Clujului a ministrului de Interne, Ioan Rus.

„Procurorul General al Romaniei, Ilie Botos, a dat dispozitie Serviciului Independent de Inspectie, Indrumare si Control, ca o echipa formata din trei procurori inspectori sa verifice activitatea colectivului de conducere al Parchetului Curtii de Apel Cluj si conditiile in care procurorul general, Danila Suciu, a participat la lansarea candidaturii ministrului de Interne, Ioan Rus, la Primaria Clujului, din partea PSD”, informa, la acea data, Biroul de presa al Ministerului Public.

De altfel, ministrul Justitiei, Cristian Diaconescu, a solicitat procurorului general Ilie Botos „declansarea imediata a unei anchete administrative in ceea ce priveste participarea lui Danila Suciu, procuror general al Parchetului Curtii de Apel Cluj, la lansarea candidaturii in functia de primar a lui Ioan Rus.

„In conformitate cu dispozitiile articolului 110 din Legea de organizare judecatoreasca 92/1992, se interzice magistratilor sa faca parte din partide politice sau sa desfasoare activitati publice cu caracter politic”, a informat, printr-un comunicat, purtatorul de cuvint al Ministerului Justitiei, Alina Tonigaru.

Potrivit sursei citate, in conditiile in care se va constata ca procurorul Danila Suciu a incalcat „dispozitiile exprese ale acestui text de lege imperativ, acesta va raspunde in consecinta”.

Consiliul Superior al Magistraturii va lua in discutie comportamentul procurorului Danila Suciu, masurile ce pot fi luate in acest caz fiind de de la mustrare pina la exluderea din magistratura, sustin surse judiciare. Aceleasi surse afirmau ca procurorul Suciu ar putea fi destituit, de catre procurorul general al Romaniei.

Purtatorul de cuvint al Ministerului Justitiei, Alina Tonigaru, informeaza ca in cursul zilei de luni s-au primit semnale din tara ca ar mai exista situatii in care unii magistrati au participat la activitati de natura politica organizate de diverse partide. Ministrul Justitiei a avertizat ca va solicita declansarea unor anchete administrative, imediat ce conducerii ministerului ii vor fi aduse la cunostinta cazuri concrete.

Presa centrala a transmis reportaje si imagini cu privire la participarea procurorului Danila Suciu la lansarea, la Cluj, a candidaturii ministrului Ioan Rus pentru postul de primar.


Intră acum și în grupul de