Aproximativ 60 de suceveni s-au prezentat la „Bursa Tinerilor Defavorizati” organizata la sediul AJOFM Suceava


Intră acum și în grupul de

Aproximativ 60 de suceveni au participat vineri, 22 noiembrie 2013, la Bursa Tinerilor Defavorizaţi, găzduită la sediul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Suceava.

Dintre aceştia, 13 au fost selectaţi în vederea încadrării şi doar unul a obţinut contract de solidaritate încheiat pe loc.

Potrivit directorului executiv al instituţiei sucevene, Mirela Adomnicăi, pentru participarea la Bursă au fost contactaţi 32 de angajatori, doar 10 dintre aceştia răspunzând invitaţiei. Au fost puse la bătaie 37 de locuri de muncă, inclusiv pentru absolvenţii de studii superioare (tehnician dentar, farmacist), dar şi pentru categoria Servicii (comerţ). Au existat şi job-uri destinate activităţilor de sezon (deszăpezit), dar şi pentru calificările – lăcătuş mecanic, sudor, dulgher, finisaje interioare ş.a.

„Am organizat pentru prima dată la Suceava o Bursă destinată tinerilor care sunt supuşi riscului de marginalizare socială. Participarea tinerilor a fost mai numeroasă datorită colaborării cu Direcţia Generală pentru Protecţia Copilului şi cu Centrul Regional de Combatere a Traficului de Persoane. La Bursă au venit şi părinţi ai tinerilor cu dizabilităţi, de unde am constatat că manifestarea reprezintă o mare speranţă şi o mare aşteptare pentru rezolvarea problemelor legate de necesitatea unui loc de muncă pentru aceşti tineri”, a declarat Mirela Adomnicăi.

Aceasta a precizat că acei angajatori care vor încadra tineri din aceste categorii, vor beneficia de facilităţi care presupun un suport financiar de până la 1.000 lei/lună din partea AJOFM Suceava, pe durata a trei ani de zile. „Aceste facilităţi uşurează practic efortul financiar pe care angajatorul trebuie să îl depună pentru plata tinerilor care vor presta o activitate în urma angajării”, a completat directorul AJOFM Suceava.

La Bursa Tinerilor Defavorizaţi au fost prezenţi şi şase tineri, din totalul celor zece care recent au fost traficaţi în Portugalia. Este vorba despre tineri cu vârste cuprinse între 20 şi 38 de ani, în majoritate bărbaţi. „Sunt oameni care din lipsă de informaţie, din naivitate, au ajuns în situaţia de a fi victimele traficului de persoane. Au fost păcăliţi, li s-au luat bunurile, actele de identitate, au fost trataţi ca nişte sclavi pe plantaţii de măsline din Portugalia. Oamenii sunt încrezători, s-au întors cu bine acasă, se află în atenţia noastră şi a AJOFM Suceava”, a declarat Laura Stadler, reprezentant al Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Suceava.

„Referitor la numărul de locuri vacante, menţionăm că oferta s-a suplimentat în ziua Bursei cu 20 de lucrători la salubrizare, angajatorul transmiţându-ne solicitarea de a continua selecţia de tineri din grupul ţintă al bursei, cu persoane înregistrate în evidenţele agenţiei. Un alt rezultat imediat al bursei a fost şi contractul de solidaritate încheiat cu unul din tinerii participanţi, având calificarea de tehnician dentar, pentru care angajatorul de  inserţie şi-a arătat disponibilitate să-i încheie un contract de muncă”, au transmis reprezentanţii AJOFM Suceava, la încheierea activităţii Bursa Tinerilor Defavorizaţi.


Intră acum și în grupul de