Ziua Mondiala de Lupta Anti-SIDA a fost marcata la Suceava prin prezentarea proiectului „In My SHOES”


Intră acum și în grupul de

 Ziua Mondială  de Luptă Anti-SIDA, care se celebrează în fiecare an în data de 1 decembrie, a fost marcată luni, la sediul DSP Suceava prin dezbaterea „HIV-SIDA o problemă a comunităţii” organizată în cadrul proiectului „In My SHOES”.

Gândită de Asociaţia Red Ribbon din Fălticeni, în colaborare cu Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA), dezbaterea „HIV-SIDA o problemă a comunităţii” a avut ca scop identificarea situaţiei şi problemelor persoanelor seropozitive la nivelul judeţului, dar şi stabilirea direcţiilor de acţiune pentru perioada următoare. Evenimentul şi-a propus dezvoltarea relaţiei între instituţiile şi ONG-urile care activează în acest domeniu, a gradului de colaborare şi sprijin în vederea identificării şi rezolvării problemelor cu care se confruntă persoanele seropozitive.

Dezbaterea a fost organizată în cadrul proiectului „In My SHOES”, derulat de UNOPA, în parteneriat cu Asociaţia UNTEATRU, proiect cofinanţat printr-un grant venit din partea Elveţiei, prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru Uniunea Europeană extinsă. Acest proiect are ca obiectiv general creşterea permiselor de integrare socială pentru persoanele seropozitive din România, iar „Dezbaterea HIV-SIDA o problemă a comunităţii” contribuie la dezvoltarea unei reţele funcţionale de instituţii şi ONG-uri care colaboreză pentru promovarea şi apărarea drepturilor persoanelor seropozitive.

Vicepreşedintele UNOPA, Dorina Vasile,  a arătat că programul de cooperare elveţiano-român „In My SHOES” are ca obiectiv general creşterea permiselor de integrare socială pentru persoanele seropozitive din România. La finalul proiectului, prezentat în 16 judeţe ale ţării, 22.300 de tineri din populaţia generală vor fi informaţi şi sensibilizaţi cu privire la HIV/SIDA şi drepturile persoanelor seropozitve, iar beneficiarii direcţi vor fi 140 de persoane infectate şi afectate de HIV/SIDA din România.

Proiectul„In My SHOES” a fost lansat, săptămâna trecută, la Bucureşti, şi se va desfăşura pe o perioadă de 24 de luni.

Menţionăm că începând cu data de 1 aprilie 2013, Direcţia de Sănătate Publică Suceava a preluat şi partea de finanţare a programului HIV/SIDA, iar de la această dată au fost alocaţi peste 2.600.000 lei pentru terapia acestor pacienţi. „Nu au fost probleme de finanţare, au fost mici întreruperi în aprovizionare datorate incapacităţii depozitelor farmaceutice de a asigura comenzile. Este primul an când nu ne plângem de finanţare, cel puţin pe partea curativă”, a declarat dr. Cătălina Zorescu, adjunctul DSP Suceava.

Potrivit acesteia, la nivelul judeţului Suceava, în 2013 au fost depistate 19 noi cazuri de persoane seropozitive, dintre acestea doar 17 aflându-se în evidenţa DSP Suceava. De asemenea, la momentul de faţă, există un număr de 169 de persoane aflate în terapie, din totalul celor aproximativ 190 care figurează înregistrate în evidenţe la nivelul judeţului nostru.


Intră acum și în grupul de