Un tanar cu malformatie arterio-venoasa ce ii provoca puternice dureri de cap, operat cu succes la ARES din SJU Suceava de o echipa de specialisti din Suceava si Danemarca


Intră acum și în grupul de

Prima embolizare a unei malformaţii arterio-venoase s-a efectuat cu succes, vineri, la Centrul de Excelenţă în Cardiologie şi Radiologie Intervenţională “ ARES” din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava, unui  tânăr în vârstă de 32 de ani.

Potrivit unui comunicat al Centrului de Excelenţă în Cardiologie şi Radiologie Intervenţională “ ARES” Suceava remis, miercuri, presei, pacientul a fost diagnosticat cu această afecţiune în urma unei angiografii cerebrale efectuată la acest centru, diagnostic care a avut ca  indicaţie terapeutică embolizarea.

sala de operatie spital suceava 1

Tânărul s-a prezentat la medicul radiolog intervenţionist întrucât, în ultimii 10 ani, avea dureri puternice de cap care nu răspundeau  medicaţiei şi pentru care nu exista un diagnostic, prezentând riscul unei hemoragii cerebrale.

Sursa citată precizează că în acest caz s-a decis embolizarea malformaţiei, respectiv blocarea comunicării anormale între artere şi vene, cu ajutorul unor dispozitive medicale(spirale) de platină.

“Costurile unor astfel de proceduri sunt foarte ridicate, astfel încât accesul pacienţilor cu malformaţii arterio-venoase la acest tratament este limitat. Pacientul s-a externat după trei zile, fără complicaţii perioperatorii, urmând să-şi reia viaţa în mod normal”, se precizează în comunicatul de presă .

Din echipa medicală care a efectuat intervenţia au făcut parte medicul radiolog intervenţionist Mihai Creţeanu,  dr. Gyula Gal din Danemarca şi şeful Secţiei ATI, medicul Dorin Stănescu..

“Malformaţia arterio venoasă  este o conexiune anormală şi fragilă (ca un nod, ghem) între artere şi vene (lipsesc capilarele – vase mici şi subţiri care fac legătura, în mod normal, între sistemul venos şi cel arterial), care se asociază cu un risc crescut de hemoragie. Reprezinta 6% din leziunile cerebrale, iar în 2% din cazuri sunt leziuni multiple. Este prima cauză a accidentelor vasculare cerebrale hemoragice”, precizează sursa citată..

 

 


Intră acum și în grupul de