Ajutoare materiale de 6,47 de miliarde de lei pentru familiile din 10 judete

Ajutorul umanitar este acordat cu titlu gratuit in limita sumei de 6,470 miliarde lei si consta in materiale de constructii si reparat case (ciment, var, caramazi, tigle, coame, geam, cherestea rasinoase, cherestea foioase, lemn rotund, carton bituminat, tabla zincata, placi azbociment).
Pe baza evaluarilor efectuate de catre comisiile locale si judetene de aparare impotriva dezastrelor si prefecturilor din judetele afectate, ajutoarele au fost acordate astfel: familiilor din Alba (140 mil. Lei), din Arges (360 mil. lei), din Bihor (25 mil. lei), din Cluj (195 mil. lei), din Mures(2.200 mil. lei), din Neamt (1.150 mil. lei), din Salaj (300 mil. lei), din Satu Mare (430 mil. lei), din Suceava (850 mil. lei) si din Valcea (820 mil. lei).
Produsele vor fi scoase din rezervele de stat iar transportul acestora pana la locul indicat de fiecare prefectura se va efectua, in regim de urgenta, cu mijloace auto din dotarea unitatilor teritoriale din subordinea Administratiei Nationale a Rezervelor de Stat sau cu mijloace ale unor societati comerciale angajate de acestea, precum si pe calea ferata prin grija Societatii Nationale de Transport Feroviar de Marfa „ CFR Marfa” – SA. Cheltuielile legate de ambalarea si transportul produselor se suporta de catre Administratia Nationala a Rezervelor de Stat din venituri proprii, in limita bugetului aprobat. Distribuirea produselor catre populatia sinistrata se va face de catre prefecturile judetelor Alba, Arges, Bihor, Cluj, Mures, Neamt, Salaj, Satu Mare, Suceava si Valcea, prin persoane anume imputernicite. Schimbarea, sub orice forma, a destinatiei produselor acordate ca ajutor din rezervele de stat este interzisa si atrage, dupa caz, raspunderea civila, administrativa, disciplinara sau penala. Prefecturile judetelor Alba, Arges, Bihor, Cluj, Mures, Neamt, Salaj, Satu Mare, Suceava si Valcea vor justifica distribuirea produselor scoase din rezervele de stat, conform dispozitiilor legale in vigoare. De asemenea, documentele justificative privind d