Europenii dau nota de trecere Romaniei la capitolul alegeri locale


Intră acum și în grupul de

Raportul a fost elaborat ca urmare a vizitei efectuate in Romania, in perioada 3-7 iunie 2004, de catre o delegatie a Congresului Puterilor Locale si Regionale din Europa, care a avut ca obiectiv observarea alegerilor locale din tara noastra. Delegatia CPLRE s-a deplasat la sectiile de votare situate in Bucuresti, Cluj, Brasov, Ploiesti, Buzau, Braila si in regiunile limitrofe, in vederea observarii directe a procesului electoral. Misiunea de observare a inclus si intalniri cu reprezentanti ai conducerii Biroului Electoral Central si ai birourilor electorale judetene, lideri ai partidelor politice, candidati inscrisi in cursa electorala, reprezentanti ai societatii civile si ai minoritatilor nationale, cu delegatia romana la CPLRE, precum si cu conducerea Ministerului Administratiei si Internelor si Ministerului Afacerilor Externe. Raportul redactat in urma misiunii de observare a alegerilor locale confirma aprecierile pozitive preliminare, prezentate de observatorii CPLRE cu ocazia conferintei de presa organizate la Bucuresti, la data de 7 iunie 2004. Documentul este obiectiv si echilibrat, delegatia apreciind buna organizare a campaniei electorale si a alegerilor propriu-zise, care s-au desfasurat conform standardelor practicilor electorale democratice. Astfel, se evidentiaza in termeni favorabili:
• modul cum au decurs alegerile din punct de vedere al desfasurarii procesului electoral in sectiile de votare si in cadrul comisiilor electorale,
• gradul de informare si comportamentul electoratului,
• mediatizarea modului de votare,
• procedurile de vot: urnele de vot corect sigilate, liste suplimentare intocmite conform normelor, urnele mobile puse la dispozitia persoanelor cu handicap cu respectarea normelor legale, buletinele de vot nefolosite returnate de catre presedintii comisiilor electorale, personalul de paza desfasurat in afara sectiilor de votare, conform legii etc.Reprezentantii CPLRE au evocat faptul ca alegerile au fost transparente si au respectat standardele specifice unei societati democratice.
Printr-o scrisoare adresata de domnul Giovanni di Stasi, presedintele CPLRE, domnului Mircea Geoana, ministrul afacerilor externe, se exprima satisfactia delegatiei de observatori fata de desfasurarea alegerilor, atat in timpul campaniei electorale, cat si la data scrutinului si se transmit multumiri pentru sprijinul acordat delegatiei pe perioada prezentei sale in Romania.


Intră acum și în grupul de