Vasily Boeciko, consulul Ucrainei la Suceava: „In zona de est, sud si in Crimeea situatia e foarte tensionata.In regiunea Cernauti, e liniste”


Intră acum și în grupul de

Situaţia actuală din Ucraina este una de alertă, a declarat, miercuri, consulul general al Ucrainei la Suceava, Vasily Boeciko, într-o conferinţă de presă, menţionând că autorităţile ucrainene cer ferm părţii ruse să retragă forţele din Crimeea. Potrivit lui Boeciko, chiar dacă militarii care acţionează acolo nu au însemne pe uniforme, au însemne pe maşini şi sunt forţe ruseşti. „Noi avem mare încredere că acest conflict se va rezolva paşnic. Trebuie să fie rezolvat paşnic”, a spus consulul general al Ucrainei la Suceava.

Principala problemă a Ucrainei, a ţinut să sublinieze Vasily Boeciko, este sprijinul financiar. „Un lucru de rezolvat este susţinerea financiară. Trezoreria e goală la noi. Banii au plecat undeva prin Cipru”, a spus consulul general ucrainean, care a salutat atât anunţul SUA cât şi al Uniunii Europene care au promis sprijin financiar urgent, dar speră că situaţia va fi rezolvată şi cu ajutorul FMI.

Vasyli Boeciko

El şi-a exprimat încrederea că situaţia va fi soluţionată cu sprijin internaţional. „Personal, am încredere foarte mare şi e foarte bine că ne-am întors cu fata către Uniunea Europeana. Pentru noi, diplomaţii, a fost o surpriza foarte mare că nu am semnat documentele cu UE”, a spus consulul general ucrainean.

Boeciko a adăugat că în ultimii doi ani toate telegramele care veneau din centrala Ministerului ucrainean de Externe făceau referire la încheierea acordului de asociere cu Uniunea Europeană şi că el în toate întâlnirile cu autorităţile române sau cu oamenii de afaceri dădea asigurări că direcţia spre Uniunea Europeană a Ucrainei este stabilită. „Erau pregătite şi nişte proiecte şi totul mergea bine, dar cu două săptămâni înainte de Vilnius a venit decizia foarte surprinzătoare pentru noi. Sperăm că noul Guvern va relua discuţiile şi sperăm că asocierea să fie semnată cât mai repede. Noi suntem popor european şi vom fi şi mai deschişi şi facem tot ce e posibil pentru democratizarea Ucrainei”, a spus Boeciko.

boeciko

În ceea ce priveşte recomandările de circulaţie în Ucraina, consulul general a arătat că la graniţă circulaţia e liberă, iar în regiunea Cernăuţi, e linişte. „Situaţia e mai liniştită în zona occidentală a Ucrainei. În zona de est, sud şi în Crimeea situaţia e foarte tensionată şi este bine ca cei care doresc să călătorească în acele zonă să se adreseze ambasadei. Noi trebuie să sfătuim oamenii că situaţia e mai complicată în est”, a spus consulul general al Ucrainei la Suceava.

 El a menţionat că în zona transfrontalieră cu România nu sunt situaţii complicate.

Boeciko a mulţumit autorităţilor române pentru sprijinul acordat şi a menţionat că în ultima perioadă a avut întâlniri cu prefectul de Suceava, Florin Sinescu, privind situaţia de la frontieră şi că ţinut legătura şi cu prefecţii din judeţele Satu Mare, Maramureş şi Botoşani, precum şi cu autorităţile de frontieră române.

 Totodată, consulul general al Ucrainei la Suceava a arătat că legea privind limbile regionale, adoptată de Parlamentul de la Kiev nu a fost promulgată de preşedintele interimar. În ceea ce priveşte proiectul de lege prin care cetăţenii ucraineni care mai au o a doua cetăţenie să fie sancţionaţi cu amendă sau cu închisoare de până la 10 ani, este doar un proiect şi nu a fost adoptat.


Intră acum și în grupul de