140 de ani de existenta a Politiei de Frontiera Romane


Intră acum și în grupul de

„La 24 iulie se implinesc 140 de ani de la semnarea, de catre domnitorul Alexandru Ioan Cuza, a Decretului nr. 893/1864, prin care cele doua corpuri graniceresti „de dincoace si dincolo de Milcov” s-au unificat, formand un corp profesionist destinat strajuirii frontierelor statului roman modern. Inscrisa in calendare ca Ziua Politiei de Frontiera Romane, 24 iulie are o semnificatie aparte, exprimand pretuirea actualei generatii de politisti de frontiera fata de traditiile si exemplul inaintasilor. Sarbatorind aceasta zi, cinstim cum se cuvine eroismul si jertfele prin care granitele romanesti au fost pastrate din generatie in generatie ca loc sacru, aducem prinosul recunostintei noastre tuturor celor ce si-au dedicat viata serviciului devotat in portile si la bornele de hotar ale tarii. Sarbatoarea Politiei de Frontiera Romane reprezinta, totodata, expresia aprecierii pe care natiunea o acorda strajuitorilor de astazi ai frontierelor Patriei, abnegatiei si eficientei cu care acestia isi fac datoria la fruntarii, ca profesionisti ai ordinii si sigurantei publice. Structura importanta a Ministerului Administratiei si Internelor, Politia de Frontiera Romana s-a remarcat, indeosebi in ultimii ani, prin curajul, vointa si dinamismul cu care a aplicat masurile de reforma in domeniul de competenta, avand o contributie meritorie la procesul de pregatire a Romaniei pentru integrarea in Uniunea Europeana. Totodata, prin modul eficient cum a gestionat aplicarea, la frontiera, a masurilor rezultate in urma suspendarii obligativitatii vizei pentru cetatenii romani care calatoresc in spatiul Schengen, politistii de frontiera romani s-au afirmat, in egala masura, si ca politisti de frontiera europeni. Practic, in primii ani ai acestui mileniu Politia de Frontiera Romana a renascut ca institutie moderna si performanta, compatibila cu institutiile similare din tarile Uniunii Europene. Implementarea cu succes a programelor de modernizare a managementului si dotarii, adoptarea unor standarde si proceduri euroconforme in indeplinirea misiunilor, pregatirea personalului, gestionarea resurselor si relatia cu cetatenii, succesele fara precedent in prevenirea si combaterea infractionalitatii transfrontaliere au avut ca rezultat progresele substantiale in securizarea frontierei.

Adoptarea Strategiei de securizare a frontierei de stat a Romaniei pentru perioada 2004-2006 si a Strategiei nationale privind managementul integrat al frontierei de stat, precum si aplicarea, pentru al doilea an consecutiv, a Programului Prioritar de Actiune ,,Frontiere sigure – frontiere europene”, sunt expresia actiunii consecvente a Politiei de Frontiera, a Ministerului Administratiei si Internelor si a Guvernului Romaniei pentru pregatirea tuturor conditiilor necesare astfel incat, in perspectiva integrarii europene a Romanei, tara noastra sa-si poata onora eficient responsabilitatile privind gestionarea cu cele mai bune rezultate a unui tronson important din viitoarea frontiera externa a Uniunii Europene.
Progresele realizate in domeniul reformei au determinat mutatii pozitive si in planul constiintei profesionale a politistilor de frontiera. Rigoarea, corectitudinea si prestanta probate in serviciul operativ, spiritul de ordine si de disciplina, preocuparea pentru dezvoltarea aptitudinilor profesionale sunt astazi realitati care determina afirmarea Politiei de Frontiera Romane ca structura moderna si performanta, cu un binemeritat prestigiu intern si extern. Toate aceste schimbari pozitive constituie un fundament solid pentru activitatea viitoare, cand exigentele fata de calitatea gestionarii frontierelor vor spori.
Sarbatoarea politistilor de frontiera romani imi ofera prilejul de a adresa multumiri partenerilor din Uniunea Europeana, tuturor specialistilor si expertilor care, in baza programelor de infratire institutionala, acorda un sprijin generos si calificat in procesul de modernizare si constructie europeana a Politiei de Frontiera Romane.
Pentru rezultatele foarte bune in indeplinirea atributiilor si a misiunilor incredintate, pentru responsabilitatea, curajul, corectitudinea si spiritul de initiativa cu care si-au onorat statutul de profesionisti in serviciul Patriei, al legii si al cetateanului, adresez multumiri si felicitari intregului efectiv al Politiei de Frontiera Romane, cu prilejul Zilei Politiei de Frontiera si al aniversarii a 140 de ani de la infiintarea acestei structuri. Va doresc, dragi strajuitori din portile si de la bornele de hotar ale Romaniei, multa sanatate, succese profesionale si succes deplin in activitatea importanta pe care o desfasurati. La multi ani!”


Intră acum și în grupul de