Lungu: Lemnul de la Bioenergy mai ajunge pana in aprilie si riscam sa nu avem apa calda si caldura de Pasti


Intră acum și în grupul de

Conferinta de presa

Ion Lungu, primarul municipiului Suceava:

A avut loc licitatia electronica pentru refacerea strazilor pe fonduri UE. Pana maine, trebuie sa mai vina cu niste documente firma Victor Construct din Botosani, care a castigat cu72 % din suma initial licitata. Daca se va adjudeca asa, mai raman bani pentru reabilitarea zonei centrale din jurul Palatului Administrativ. Pe locul 2 a fost Test Prima, iar pe 3 ConBucovina cu Symmetrica. Trebuie sa vina cu justficarea preturilor si  apoi vom semna contractul.

Ne-am dorit un castigator pentru ca pana pe 15 iulie 2015 se poata derula contractul. Din partea Primariei, a fost transparenta totala. Sper ca lucrurile sa fie in ordine si sa putem desemna un castigator cat mai repede.

Maine, la ora 14, am convocat o sedinta extraordiara a CL pe tema delegarii de atributii a serviciului de transport si distributie a apei calde si caldurii. Consilierii sunt ingraditi de ce li se cere de la partide si e pacat. Am discutat cu liderii politici locali. Din doua parti, de la PSD si PDL, am cazut in principiu de acord, doar Baisanu a spus ca va mai vedea.

Vad prin presa ca PNL doreste parteneriate publice-private.

Discutam azi si cu sindicatele de la Termica. Ne-am tinut de cuvant cu oamenii disponibillizati. Am prins in caietul de sarcini sa preluam minim 130 de persoane la noua societate. Facem demersuri pentru cei care vor mai fi disponibilizati sa primeasca salarii compensatorii. Din cate stiu, mai sunt bani pentru a putea fi prinse inca 100 de persoane.

Actuala Termica nu va putea participa la licitatie pentru ca e in insolventa. Vor trebuie preluati si 130 de salariati. Cu Doamne-Ajuta si sper sa avem un nou operator. Mai fac un apel la suceveni sa plateasca facturile. Sucevenii au bani, dar trebuie si buna vointa. Nu putem sa ne incalzim fara sa platim.

Cum merg lucrurile azi, lemnul de la Bioenergy mai ajunge pana in aprilie si riscam sa nu avem apa calda si caldura de Pasti. Facturile se achita in ordinea scadentei. Se va rezilia contractul cu Termica si se va incheia altul. Va trebui sa gasim o solutie.

Caram atata zapada cati bani avem. Asta e solutia. Facem o noua licitatie pentru salubrizare. Va trebui o serie de criterii de atribuire a contractului.

Au fost batalii crancene in CL care au modificat criteriile de atribuire a salubrizarii. Caietul de sarcini il aproba consilierii si au dorit sa dea mai multe puncte celor care merg manual si nu mecanizat. Noul CL e mai rau ca ala vechi cu USL. Nu mai vreau sa intru cu noi criterii in CL pentru salubrizare.

Se dau singuri PNL-istii deoparte. Inca odata spun, vin cu proiecte in interesul comunitatii. Nu dam la pace cu nimeni. Eu apelez la constiinta cosilierilor locali care sunt trimisi pentru a proteja interesele comunicatii. Nu e adevarat ce a spus Baisanu. CL Suceava prin doua HCL din 2005 si 2008 s-a stabilit ca strategia de incalzire a Sucevei e sistemul centralizat. Am bagat bani si am incurajat sa vina un investitor pentru noua centrala.

Mi se pare o declaratie nefericita sa vii azi si sa spui ca vii cu centrale la fiecare apartament. Nu e o solutie sa pui centrale la fiecare casa. Sunt costuri foarte mari. Nu am vazut-o nicaieri in lumea civilizata. Nu cred ca se mai pune problema ce mai vrem azi. S-a decis in 2008. Merg pe ideea ca declaratiile de la sediile partidelor politice nu se pun.”


Intră acum și în grupul de