Veste trista de la Guvern pentru cei care trebuiau sa primeasca despagubiri


Intră acum și în grupul de

Guvernul a adoptat, miercuri, o Ordonanţă de Urgenţă privind suspendarea pe şase luni pentru acordarea de despăgubiri pentru persoanele care au avut bunuri în Basarabia, Bucovina şi Ţinutul Herţa, dar şi pentru cei care au avut proprietăţi în Cadrilater.

bani

Astfel, Guvernul a aprobat o Ordonanţă de Urgenţă privind unele măsuri temporare în vederea consolidării cadrului normativ necesar aplicării unor dispoziţii din  Legea nr. 9/1998 privind acordarea de compensaţii cetăţenilor români pentru bunurile trecute în proprietatea statului bulgar în urma aplicării Tratatului dintre România şi Bulgaria, semnat la Craiova la 7 septembrie 1940, precum şi din Legea nr. 290/2003 privind acordarea de despăgubiri sau compensaţii cetăţenilor români pentru bunurile proprietate a acestora, sechestrate, reţinute sau rămase în Basarabia, Bucovina de Nord şi Ţinutul Herţa, ca urmare a stării de război şi a aplicării Tratatului de Pace între România şi Puterile Aliate şi Asociate, semnat la Paris la 10 februarie 1947

 

Prin actul normativ adoptat de Guvern se aduc următoarele modificări:

Suspendarea, pe o perioadă de 6 luni, a emiterii unor hotărâri  prevăzute de  lege, emise de comisiile judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, prin care se acordă despăgubiri;

Suspendarea, pe o perioadă de 6 luni, a emiterii de către Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor a deciziilor de validare sau invalidare a hotărârilor comisiilor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti;

Suspendarea, pe o perioadă de 6 luni, a plăţii voluntare a despăgubirilor stabilite prin hotărârile comisiilor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.

Măsurile nu aduc o restrângere a drepturilor persoanelor îndreptăţite, ci prevăd instituirea unui interval de timp în vederea identificării măsurilor necesare pentru continuarea procesului de acordare a despăgubirilor, potrivit legii, se arată în comunicatul Guvernului.

Anul trecut Guvernul a stabilit că cetățenii ce au deţinut proprietăţi în Bulgaria, Basarabia, Bucovina de Nord, Ţinutul Herţa îşi vor primi despăgubirile în tranşe anuale egale, eşalonat pe o perioadă de 10 ani, cuantumul fiind de minim 20.000 lei.

În judeţul Suceava au fost înregistrate 2.044 de cereri depuse în baza Legii 290/2003, din care 479 de cereri au fost transmise pentru soluţionare către prefecturile Bucureşti, Timişoara, Botoşani şi Iaşi, 13 cereri au fost retrase la solicitarea petenţilor, iar restul dosarelor au fost soluţionate de Comisia judeţeană.

 

În cazul a 259 de dosare au fost emise hotărâri ale Comisiei Judeţene prin care a fost stabilită valoarea despăgubirilor, iar 1.250 de cereri au fost respinse.

 

Legea 290/2003 prevede acordarea de despăgubiri sau compensaţii persoanelor ale căror bunuri au fost sechestrate, reţinute sau rămase în Basarabia, Bucovina de Nord şi Ţinutul Herţa, ca urmare a stării de război şi a aplicării Tratatului de Pace între România şi Puterile Aliate şi Asociate, semnat la Paris la 10 februarie 1947.

 

 

 


Intră acum și în grupul de