Proiectil exploziv in stare de functionare, in gospodaria unui barbat din Valea Putnei

Echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava, a intervenit vineri, pentru asanarea unor elemente de muniţie, descoperite în gospodăria unui cetăţean din satul Valea Putnei, comuna Pojorâta.

 Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Suceava, plt.adj. Alin Găleată, echipajul, format din maistrul militar Iulian Pentilescu şi plutonierul adjutant Marius Chimiuc, s-a deplasat la faţa locului, unde proprietarul a descoperit pe malul unui pârâu, ce traversează proprietatea sa, un obiect care i s-a părut că seamănă cu un proiectil. Bărbatul a anunţat imediat lucrătorii poliţiei din localitate, iar aceştia au solicitat intervenţia specialiştilor pirotehnişti.

„După cercetarea şi detectarea zonei a fost găsit un proiectil exploziv, calibrul 76 de milimetri, provenind din Al Doilea Război Mondial, echipat cu focos şi în perfectă stare de funcţionare.

În timp ce proiectilul era depozitat în lada cu nisip din dotarea autospecialei pirotehnice, proprietarul şi-a amintit că mai avea un alt element asemănător într-un atelier din gospodărie, pe care l-a găsit lângă groapa ecologică a comunei Pojorâta, în Pasul Mestecăniş, unde deţine o proprietate care se învecinează cu acest teren”, a declarat Găleată.

El a reamintit că, în cursul anului 2013, pe teritoriul comunei Pojorâta s-au desfăşurat nu mai puţin de 11 misiuni pirotehnice, în urma cărora specialiştii inspectoratului pentru situaţii de urgenţă au asanat un număr de 651 de elemente de muniţie, care au fost distruse ulterior într-un poligon autorizat.

„După încheierea misiunii, pirotehnicienii au instruit pe proprietar şi pe poliţist, privind măsurile de siguranţă şi modul de comportare în astfel de situaţii. Instructajul a urmărit şi un alt aspect, deoarece, din informaţiile deţinute, în această zonă ar mai exista şi alte cazuri în care localnicii au găsit şi nu au declarat elemente de muniţie, pe care le-au adus în gospodăriile proprii, expunându-se astfel la un pericol major.

Proiectilele asanate au fost transportate şi depozitate provizoriu, până la distrugerea controlată într-un poligon autorizat.

Misiunea s-a desfăşurat cu profesionalism, fără să fie puse în pericol vieţi omeneşti sau bunuri materiale”, a mai precizat purtătorul de cuvânt al ISU Suceava.