Crestinii sarbatoresc, marti, Buna Vestire

Buna Vestire

In fiecare an, in data de 25 martie, crestinii ortodocsi si greco-catolici sarbatoresc praznicul Bunei Vestiri, se arata pe site-ul crestinortodox.ro

Potrivit sursei, Praznicul Bunei Vestiri a Maicii Domnului este cunoscut in popor sub denumirea de Blagovestenia. In aceasta zi Fecioara Maria a fost vestita de Arhanghelul Gavriil ca Il va naste pe Fiul lui Dumnezeu.

Exista in viata Maicii Domnului un moment de mare rascruce, atat pentru propria ei randuiala, cat si pentru istoria mantuirii noastre. Acest moment se intrupeaza intr-un singur cuvant. Fara el, ceea ce Dumnezeu intentiona in Buna Vestire ar fi fost un esec divin; prin el, conlucrarea dintre Dumnezeu si om se dovedeste biruitoare, iar consecintele razbat pana la sfarsitul veacurilor.

Praznicul Bunei Vestiri este foarte vechi şi datează din sec IV-V ca unul dintre cele mai timpurii praznice ale Maicii Domnului. In unele biserici, praznicul se sarbatorea in Ajunul Bobotezei, iar in Apus la data de 18 decembrie. Sarbatoarea a fost introdusa la inceput de catre Papa Leon al II-lea ca o sarbatoare locala, generalizandu-se mai tarziu. In prima jumatate a secolului al V-lea, dupa ce Nasterea Domnului a inceput sa fie sarbatorita la 25 decembrie, pentru Buna Vestire s-a generalizat data de 25 martie.

La acest praznic se face prima dezlegare la peşte din Postul Paştelui, a doua fiind la praznicul Intrarii Domnului in Ierusalim.