Opt tineri din Falticeni au participat la un atelier de incondeiat oua, in comuna suceveana Brodina


Intră acum și în grupul de

Asociatia Ghizilor din Bucovina continua cu implementarea proiectului European HEARTS la nivel local si in anul 2014 prin organizarea unui nou atelier de arta mestesugareasca, optandu-se de aceasta data pentru unul dedicat incondeiarii oualor, informeaza intr-un comunicat de presa, organizatorii activitatii.

Potrivit sursei citate, in data de 22 martie 2014, opt tineri din Falticeni s-au reintors la vechile traditii bucovinene, calcand pragul casei unuia dintre cei mai importanti mesteri populari din Bucovina, Elena Torac.

Scopul acestui eveniment organizat de Asociatia Ghizilor din Bucovina a fost acela de apropiere a tinerilor de traditiile romanesti. Au fost prezentate instrumentele special folosite, tehnici de colorare a oualor, semnificatia motivelor pictate pe oua, dar nu in ultimul rand importanta transmiterii mestesugului de la o generatie la alta.

In document se arata ca, activitatea s-a desfasurat sub indrumarea Elenei Torac, a Paulei Torec si a Valeriei Popescu. Cele cinci ore petrecute in Brodina au fost aproape insuficiente pentru complexitatea acestui tip de arta. Pornind de la istorie, evolutie, motive, pana la incondeiera efectiva a oualor si colorarea acestora, toate au fost transmise si invatate intr-un mediu nonformal si jovial.

Proiectul este finanțat de Comisia Europeană prin programul Grundtvig – Invatare pe tot parcursul vietii.


Intră acum și în grupul de