Doctorand al USV, castigator al unei Burse de Excelenta oferite de Guvernul francez


Intră acum și în grupul de

LefterConstantin Lefter, doctorand al Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava, în co-tutelă cu Universitatea „Paul Sabatier III” din Toulouse, se află printre cei 43 de câştigători ai burselor de excelenţă Eiffel oferite în acest an de Guvernul francez, pentru ştiinţă şi inginerie, informează într-un comunicat de presă, reprezentanţii instituţiei sucevene.

Potrivit sursei citate, acest grant permite câştigătorului un stagiu de 10 luni la universitatea franceză parteneră cu o bursă lunară de 1.400 de euro, alături de alte beneficii. Menționăm faptul că numai doi doctoranzi români se află printre laureații din acest an, rata de acceptare fiind de aproximativ 25%.

Tema de cercetare propusă are un puternic caracter multidisciplinar combinând elemente de inginerie electronică cu elemente de fizică și chimie. Exploatând nevoia continuă de miniaturizare a componentelor electronice, proiectul explorează proprietățile electrice ale materialelor cu tranziție de spin în scopul fabricării unor noi tipuri de dispozitive nanoelectronice.
În document se arată că, Constantin Lefter a absolvit ca șef de promoție programul de licență în electronică aplicată la universitatea suceveană și se află în cel de-al doilea an al programului doctoral de inginerie electronică sub coordonarea profesorilor Adrian Graur (Suceava) și Azzedine Bousseksou (Touluse). Rezultatele de cercetare obținute până în prezent au fost prezentare în cadrul a cinci manifestări internaționale și publicate în două reviste cotate ISI, ce îi are printre co-autori pe profesorii Mihai Dimian și Aurelian Rotaru de la USV.


Intră acum și în grupul de