Prozatoarea suceveană Ozana Ciobanu, invitata Clubului de lectură „Institutul Blecher” din București

Un tramvai numit Lectură


Intră acum și în grupul de

Tânăra prozatoare Ozana Ciobanu din Suceava a fost invitata Clubului de lectură „Institutul Blecher” din București, alături de prozatoarea Lavinia Braniște.

Întâlnirea s-a desfășurat în „Tramvaiul 26”, o locație culturală recunoscută în mediul literar din întreaga țară. Moderatorul întâlnirii a fost poetul, traducătorul și publicistul Claudiu Komartin, inițiatorul și coordonatorul Clubului de lectură, redactor-șef al revistei „Poesis internațional” și al Casei de Editură „Max Blecher”.

La întâlnire a participat poeta și traducătoarea Anastasia Gavrilovici, fostă membră a Clubului de Poezie Alecart, în prezent masterand CESI – Centrul de Excelenţă în Studiul Imaginii.

Ozana Ciobanu a citit proza scurtă „Helas!”, lucrare premiată la Concursul „Max Blecher”. Cei prezenți au apreciat forța imaginativă a autoarei, într-un text în care fantasticul de bună calitate explodează peste lumea senzorială concretă. O proză modernă complexă, al cărei limbaj transgresează registre stilistice deosebit de variate, amintind de nume de referință din proza actuală.

Ozana Ciobanu este studentă în anul II la Facultatea de Litere și Științe ale Comunicării a Universității „Ștefan cel Mare” Suceava. A absolvit Colegiul Național „Petru Rareș”. Este membră a Clubului „Alecart”. Are rubrică permanentă în revista de atitudine culturală „Alecart” (cronică literară, cronică dramatică, eseu etc.). A câștigat premii la importante concursuri literare, între care Premiul „Max Blecher” la secțiunea proză a Concursului internațional de creație literară „Max Blecher”.

Autoarea este o pasionată cititoare de proză contemporană, admiratoare deopotrivă a lui Haruki Murakami și a lui Mircea Cărtărescu. Demnă de menționat în context este și cronica excelentă a Ozanei la studiul de peste 1000 de pagini al criticului literar Mircea Mihăieș, „Ulysses, 732. Romanul romanului” (Polirom, 2016).

Universitatea suceveană se poate mândri cu studenți deosebit de talentați, prețuiți pentru valoarea creației lor.

prof. Gheorghe Cîrstian

Fotografii de Ana Toma.

Sursa: http://institutulblecher.blogspot.ro/2017/10/fotografii-de-la-editia-160.html.


Intră acum și în grupul de