PSD Suceava îi răspunde deputatului PNL Dumitru Mihalescul privind personalul medical din țară

Potrivit afirmațiilor domnului Mihalescu, deputat PNL de Suceava, în momentul actual medicii și personalul medical reprezintă categoria cea mai defavorizată din punct de vedere salarial din România. Acesta atacă în neștiință de cauză denigrând imaginea medicilor din țară și informează cetățenii eronat creând o imagine proastă a guvernării PSD-ALDE. 

Trebuie să aducem la cunoștintă faptul că veniturile personalului din Sănătate au crescut cu 36% în iunie 2017 faţă de iunie 2016. Este vorba despre cea mai mare creştere de venituri din sistemul public. Începând din martie 2018, salariile medicilor români se vor raporta la salariile omologii lor din UE. Se va reuşi să se asigure un nivel de 70% din salariile încasate de medicii europeni și toate acestea vor contribui și la menținerea în țară a doctorilor tineri, talentați și a personalului sanitar, de care este atâta nevoie.

În ceea ce privește plata sporurilor, în prezent medicii care efectuează gardă în zilele lucrătoare primesc un spor de până la 75% din tariful orar al salariului de bază, iar cei care efectuează gardă în zilele nelucrătoare, beneficiază de un spor de până la 100% din tariful menționat.

Putem lua ca și simplu caz, performanțele de la Spitalul Județean de Urgență ”Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare, unde, la afirmațiile managerului Sorina Pintea, ” unii medici ajung și la 20.000 lei salariu lunar. De ce? Pentru că sunt motivați. Astfel, 50% din veniturile suplimentare, strânse din servicii, analize cu plată, internări ale oamenilor fără asigurare etc, le revin medicilor.”

În ceea ce privește salariile medicilor rezidenți, aceștia vor beneficia, începând cu anul 2018, de creşteri salariale semnificative iar până la intrarea în vigoare a legii salariale, vor încasa bursele de rezidenţiat.

Astfel, începând cu luna martie a anului 2018, salariile de bază ale medicilor rezidenţi vor creşte cu 151% şi 287%, în funcţie de specialitate şi anul de pregătire.

În prezent, un medic rezident de anul I are un salariu brut de 1.985 lei, urmând a avea un salariu brut de 5.700 lei iar unui medic rezident din anul VI salariul îi va ajunge la cuantumul de 7.900 lei de la 3.262 cât este în prezent. Medicii rezidenţi de anul II vor beneficia de un salariu brut de 6.100 lei iar cei de anul III vor primi 6.700 lei brut. Medicii nu vor avea salariul impozitat.

Spre deosebire de PNL care a tăiat salariile românilor, verificați domnule deputat Mihalescu câți medici obțin în prezent din plata salariilor și a gărzilor peste 5.000 de lei. Vă îndemn la o documentare mai profundă și apoi să afirmați în presă lucruri despre nerealizările guvernării PSD-ALDE în ceea ce privește salariile mediciilor și a personalului medical.

 

Departamentul de comunicare PSD

25.10.2017

loading...