Pufuleți sau sare ?! 50% din produse nu sunt recomandate școlarilor și preșcolarilor din cauza conținutului mare de sare -studiu InfoCons

InfoCons – Asociație pentru Protecția Consumatorilor a realizat un studiu, pe produse tip snacks-uri/pufuleți ce se regăsesc pe piața din România.

În cadrul studiului au fost analizate 16 produse, ce au următorii producători sau distribuitori:

–          SC Carrefour România SA

–          Star Foods E.M S.R.L.

–          Kaufland România SCS

–          Phoenixy SRL

–          Best Foods Prod. SRL

–          S.C. Matias S.R.L.

–          S.C. România Hipermarche S.A.

–          Mega Image SRL

  1. Din punctul de vedere al numărului de E-uri (aditivi diferiți)

Numărul aditivilor alimentari variază între  1 și 6 aditivi

–          6,25% din produse, conțin 6 aditivi

–          12,5% din produse, conțin 3 aditivi

–          6,25% din produse, conțin 1 aditivi

       2.  Din punctul de vedere al tipurilor de aditivi alimentari regăsiți în aceste produse 

–          E621– monoglutamat de sodiu – regăsit în 18,75% din produse

Aditiv alimentar cu funcţie de potenţiator de aromă. Este sarea de sodiu a acidului glutamic. Pentru uz industrial, se obţine prin fermentaţie bacteriană din melasă. Glutamatul monosodic se utilizează pentru a accentua aroma şi gustul natural al alimentelor. Glutamaţii conferă gustul „umami”, considerat ca fiind al cincilea gust de bază, alături de cel dulce, acru, sărat şi amar. Se poate adăuga în orice aliment, inclusiv în băuturi alcoolice sau nealcoolice în proporţie de până la 1%, permiţând astfel micşorarea cantităţii necesare de sare. O proporţie mai mare de 1% nu va putea accentua mai mult gustul, dar poate să-l denatureze. Unele studii au evidenţiat un potenţial neurotoxic al glutamaţilor asupra copiilor şi chiar asupra adulţilor, în timp ce alte studii nu. Totuşi, potenţialul neurotoxic este real, deoarece glutamatul (ca şi aspartatul din Aspartam) este un neurotransmiţător, iar bariera sangvină cerebrală, care asigură protecţia creierului de toxine şi neurotransmiţători în exces nu este suficient dezvoltată la copii, iar la adulţi poate să nu protejeze toate zonele cerebrale sau să fie deteriorată. Astfel, glutamatul se transformă într-o aşa-numită excitotoxină, care stimulează excesiv neuronii, distrugându-i. Monoglutamatul de sodiu este foarte folosit în pateurile vegetale.

Cantitate max zilnica permisa/corp: Doza zilnică nu este limitată.

Descriere cantitate max zilnica permisa: Doza zilnică nu este limitată.

Doza de încorporare în alimente: 0,01

Descriere doza de încorporare în alimente: Se poate adăuga în orice aliment, inclusiv în băuturi alcoolice sau nealcoolice în proporţie de până la 1%, permiţând astfel micşorarea cantităţii necesare de sare. O proporţie mai mare de 1% nu va putea accentua mai mult gustul, dar poate să-l denatureze.

Efecte secundare: NU

Descriere efecte secundare: În general nu se produc efecte secundare, aditivul fiind considerat sigur de către Comisia comună a experţilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi Organizaţiei pentru Agricultură şi Alimentaţie. Sunt însă unele persoane care acuză amorţeală, slăbiciune, tremurături, ameţeli, dureri de cap şi palpitaţii („Sindromul restaurantului chinezesc”), sau chiar probleme respiratorii, atacuri de panică, schimbări bruşte de dispoziţie, hiperactivitate, greaţă etc.

Contraindicatii: DA

Descriere contraindicatii: Unii cercetători japonezi corelează consumul excesiv şi îndelungat de glutamaţi cu unele boli degenerative ale creierului şi ochilor.

Utilizabil pentru copii: NU

Descriere utilizare copii: Nu este permis în alimentele destinate sugarilor şi copiilor mici.

–          E330 – acid citric – regăsit în 18,75% dintre produse

Aditiv alimentar din categoria regulatorilor de aciditate, fiind utilizat şi ca aromatizant. Potenţează efectul antioxidanţilor şi gelificanţilor şi contribuie la formarea emulsiilor. În mod natural, acidul citric se găseşte în fiecare celulă vie. Pentru uz industrial se obţine prin fermentarea melasei sau zahărului în prezenţa mucegaiului Aspergillus niger.Se utilizează în cantităţile prevăzute de reţete în produse pe bază de fructe, legume, lapte, în uleiuri şi grăsimi neemulsionate şi emulsionate, produse de panificaţie, patiserie, cofetărie etc., cât şi în produse destinate sugarilor şi copiilor mici sănătoşi, în cantităţi prevăzute de reţete.

Cantitate max zilnica permisa/corp: Doza zilnică admisă nu este limitată.

Descriere cantitate max zilnica permisa: Doza zilnică admisă nu este limitată.

Doza de încorporare în alimente: Nespecificat

Descriere doza de încorporare în alimente: Se utilizează în cantităţile prevăzute de reţete.

Efecte secundare: NU

Descriere efecte secundare: NU produce efecte secundare nici măcar persoanelor alergice la soia sau ouă.

Contraindicatii: Nespecificat

Utilizabil pentru copii: DA

Descriere utilizare copii: Acest aditiv este admis in alimentele pentru copii in limitele impuse.

–          E160c – extract de ardei roșu – regăsit în 18,75% dintre produse

Aditiv alimentar din categoria coloranţilor naturali, obţinut din ardei roşu – Capsicum annuum. Conferă culoare roşu închis, fiind utilizat atât pentru funcţia de colorant, cât şi pentru cea de aromatizant, în dozele prevăzute de reţete. Este utilizat în cârna?i, salamuri, pateuri.

Cantitate max zilnica permisa/corp: Nespecificat

Descriere cantitate max zilnica permisa: Nu s-a stabilit o doză zilnică maximă pentru consumul uman.

Doza de încorporare în alimente: 10 mg/kg

Descriere doza de încorporare în alimente: Doza de inorporare in alimente

Efecte secundare: NU

Descriere efecte secundare: Nu au fost semnalate efecte secundare nedorite.

Contraindicatii: Nespecificat

Utilizabil pentru copii: Nespecificat

–          E631 – inozinat disodic – regăsit în 6,25% dintre produse

Aditiv alimentar cu rol de potenţiator de aromă. Este sarea de sodiu a acidului inozinic. Pentru uz industrial, se obţine prin fermentaţia bacteriană a zaharurilor sau din carne sau sardine, putând avea deci origine vegetală sau animală. Inozinaţii nu conferă gustul „umami” specific glutamaţilor, dar au capacitatea de a potenţa multe arome şi gusturi naturale, permiţând astfel micşorarea cantităţii necesare de sare. Se utilizează în cantităţile prevăzute de reţete în toate tipurile de produse alimentare, inclusiv în băuturi alcoolice şi nealcoolice.

Cantitate max zilnica permisa/corp: Doza zilnică nu este limitată.

Descriere cantitate max zilnica permisa: Doza zilnică nu este limitată.

Doza de încorporare în alimente: Nespecificat

Descriere doza de încorporare în alimente: Se adauga in cantitatile prevazute de retete.

Efecte secundare: NU

Descriere efecte secundare: Nu s-au semnalat efecte secundare.

Contraindicatii: DA

Descriere contraindicatii: Persoanele astmatice şi cele suferinde de gută, reumatism, calculi renali sau biliari ar trebui să evite acest aditiv, care se descompune în purine, substanţe precursoare ale acidului uric.

Utilizabil pentru copii: NU

Descriere utilizare copii: Nu este permis în alimentele destinate sugarilor şi copiilor mici.

–          E627 – guanilat disodic – regăsit în 6,25% dintre produse

Aditiv alimentar cu rol de potenţiator de aromă. Este sarea de sodiu a acidului guanilic, un acid natural, component al acidului ribonucleic. Pentru uz industrial, se obţine din drojdie sau din sardine, putând avea deci origine vegetală sau animală. Guanilaţii nu conferă gustul „umami” specific glutamaţilor, dar au capacitatea de a potenţa multe arome şi gusturi naturale, permiţând astfel micşorarea cantităţii necesare de sare. Se utilizează în cantităţile prevăzute de reţete în toate tipurile de produse alimentare, inclusiv în băuturi alcoolice şi nealcoolice.

Cantitate max zilnica permisa/corp: Doza zilnică nu este limitată.

Descriere cantitate max zilnica permisa: Doza zilnică nu este limitată.

Doza de încorporare în alimente: Nespecificat

Descriere doza de încorporare în alimente: Se adauga in cantitatile prevazute de retete.

Efecte secundare: NU

Descriere efecte secundare: Nu s-au semnalat efecte secundare.

Contraindicatii: DA

Descriere contraindicatii: Persoanele astmatice şi cele suferinde de gută, reumatism, calculi renali sau biliari ar trebui să evite acest aditiv, care se descompune în purine, substanţe precursoare ale acidului uric.

Utilizabil pentru copii: NU

Descriere utilizare copii: Nu este permis în alimentele destinate sugarilor şi copiilor mici

–          E327 – lactat de calciu –  regăsit în 6,25% dintre produse

Sarea de calciu a acidului lactic (E270), un acid natural produs de bacterii în alimentele fermentate. Toate alimentele fermentate sunt foarte bogate în acid lactic. Este obţinut comercial prin fermentaţia bacteriană pe amidon şi melasă. De asemenea, este produs în cantităţi mari în intestinul gros de către bacteriile proprii.

Cantitate max zilnica permisa/corp: Doza zilnica admisa nu este limitata.

Descriere cantitate max zilnica permisa: Doza zilnica admisa nu este limitata.

Doza de încorporare în alimente: Nespecificat

Descriere doza de încorporare în alimente: Se utilizează în cantităţile prevăzute de reţete.

Efecte secundare: NU

Descriere efecte secundare:  Nu produce efecte secundare la cantităţile utilizate în alimente.

Contraindicatii: Nespecificat

Utilizabil pentru copii: NU

Descriere utilizare copii: D- sau DL- lactaţii (stereoizomeri) nu sunt permiși în alimentele destinate sugarilor și copiilor mici, deoarece aceştia nu şi-au dezvoltat încă enzimele corespunzătoare în ficat care să metabolizeze aceste forme de lactaţi.

–          E476 – poliricinoleat de poliglicerol – regăsit în 6,25% dintre produse

Aditiv alimentar cu rol de stabilizator şi emulgator, obţinut din poliglicerol şi ulei din arborele de ricin. Se utilizează în special în produse de cofetărie pe bază de cacao şi ciocolată, în emulsii şi paste tartinabile cu conţinut de până la 41%grăsime şi în sosuri pentru salate.

Cantitate max zilnica permisa/corp: 7,5 mg/kg corp

Descriere cantitate max zilnica permisa: Doza zilnică admisă pentru consumul uman este de până la 7,5 mg/kg corp, doză ce poate fi foarte uşor de depăşit, mai ales de către copii.

Doza de încorporare în alimente: 4g/l – 5g/kg

Descriere doza de încorporare în alimente: Se utilizează în cantitate de 5g/kg şi în emulsii şi paste tartinabile şi în sosuri pentru salate, în cantitate de 4g/l.

Efecte secundare: Nespecificat

Contraindicatii: Nespecificat

Utilizabil pentru copii: NU

Descriere utilizare copii: Nu este permis în alimente destinate sugarilor şi copiilor mici.

  1. Din punctul de vedere al cantității de sare :

Conținutul de sare variază între 0,2- 2,5g/100g. Conform Ordinului nr. 1.563 din 12 septembrie 2008, pentru aprobarea Listei alimentelor nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor şi a principiilor care stau la baza unei alimentaţii sănătoase pentru copii şi adolescenţi, al Ministerului Sănătății, produsele cu cantitatea de sare de peste 1,5 g/100g sunt nerecomandateșcolarilor si preșcolarilor.  

50% din produsele analizate depășesc cantitatea maximă admisă, necesară în consumul  zilnic al unui copil.

Cantitatea de sare aferentă fiecărui produs ce a făcut obiectul studiului :

Nr. Crt Denumire produs Brand Sare g/100g
1 Pufuleți pizza Star 2.5
2 Cheese Flips Kaufland 2.5
3 Lotto clasic Lotto Clasic 2
4 Lotto Pizza Lotto Pizza 2
5 Pufuleți Mega Mega Image 2
6 Snack cu surpr de pizza Mega Image 2
7 Buggy pufuleți cu mega surprise Buggy 1.9
8 Star mix Star 1.7
9 Gusto Eco pufuleți Gusto 1.5
10 Pufuleți cașcaval