iSense Solutions: 9 din 10 români din mediul urban suferă de oboseală cronică


Intră acum și în grupul de

Studiul „Barometrul oboselii”, realizat de firma de cercetare iSense Solutions pentru Mylan România la finalul anului trecut, arată că 92% dintre românii din mediul urban se plâng de oboseală și doar 39% dintre ei au apelat la medic pentru această problemă. Cât despre soluții pentru oboseală, românii recurg la mai multă odihnă (64%) și vitamine/suplimente alimentare (45%).  

”Barometrul Oboselii” susținut de compania Mylan are drept obiectiv evaluarea oboselii și în mod particular a oboselii funcționale/asteniei fără cauză organică în rândul românilor, precum și identificarea categoriilor profesionale care se confruntă cu un grad crescut de oboseală funcțională.  

Oboseala crește de la an la an: mai mult de jumătate dintre cei intervievați au spus că se simt cel puțin la fel sau mult mai obosiți decât anul precedent (64%), categoriile profesionale care resimt cel mai mult această diferență fiind patronii/ managerii, angajații cu studii superioare și studenții/elevii.

Când vine vorba de simptomele oboselii de orice cauză, românii pun pe primul loc slăbiciunea fizică, extenuarea (49%), urmate de nervozitate (47%) și lipsa răbdării (44%). Topul este completat de migrene (39%) și de dificultăți de concentrare (39%).

Legat de percepția românilor despre oboseală, aceasta este mai degrabă diferită de realitate. Astfel, românii consideră că, în medie, doar unul din doi oameni din jurul lor suferă de oboseală. Profesiile percepute ca fiind cele mai afectate de oboseală sunt profesor (34%), șofer (30%) și pilot (26%).

OBOSEALA FUNCȚIONALĂ/SINDROMUL ASTENIC FĂRĂ CAUZĂ ORGANICĂ

Printre tipurile de oboseli (astenii) cel mai frecvent întâlnite se remarcă oboseala funcțională. Conform literaturii de specialitate, oboseala (astenia) funcțională este aceea care nu se ameliorează după o perioadă adecvată de odihnă sau repaus, este persistentă, dar nu durează mai mult de șase luni consecutive. Oboseala funcțională nu se datorează unei boli, ci este efectul unor factori psihosociali, fizici sau psihologici (de exemplu, stres, surmenaj profesional, familial sau social, suprasolicitări fizice și/sau mentale prelungite, diete alimentare dezechilibrate etc). Ea se resimte sub diferite aspecte, afectând sfera psihică, cea fizică, cea intelectuală și cea motivațională.

De multe ori însă, simptomele oboselii sunt considerate ca fiind normale, fiindcă toată lumea din jur se plânge de așa ceva. Conform „Barometrului oboselii„, odată ce li s-au prezentat criteriile de definire a tipurilor de oboseală, unul din trei dintre românii din mediul urban cu vârsta între 18-55 ani a considerat că suferă de oboseală funcțională/sindrom astenic fără cauză organică. Extrapolat la populația României, acest lucru înseamnă că aproape 2 milioane persoane suferă de oboseală funcțională. Printre cei care o resimt cel mai mult se numără angajații cu studii superioare (37%) și liber profesioniștii (30%).

Trăim într-o perioadă cu multe provocări care generează suprasolicitare și stres. Frecvent răspundem sarcinilor pe care le avem de făcut și suprasolicitării, punând și mai multă presiune pe noi să le facem. Din punct de vedere psihologic, oboseala funcțională are ca efect irascibilitate, nervozitate, lipsa răbdării. Acestea afectează modul în care noi ne simțim zi de zi și modul în care ne comportăm în relația cu persoanele dragi (copilul, partenerul) sau în relațiile de muncă. Pe de altă parte, oboseala funcțională ne afectează în același timp randamentul și funcționarea cognitivă: ne scade capacitatea de concentrare, de atenție, nu ne amintim lucruri și, ca urmare, facem mai multe greșeli sau ne scade performanța în muncă. Având în vedere impactul ei asupra calității vieții noastre, este important să nu neglijăm oboseala, să nu îi minimizăm efectele, să o luăm în serios și să o tratăm”, a spus Bogdana Bursuc, psiholog clinician principal, supervizor și psihoterapeut cognitiv-comportamental.

Potrivit „Barometrului”, cei care lucrează în domeniul financiar, adică au funcții de bancheri, auditori și contabili, sunt „campioni” la oboseală – 98% dintre cei incluși în studiu au declarat că suferă de ea și 42% au identificat forma de oboseală funcțională/sindrom astenic. Aceasta le afectează diferit activitățile cotidiene: cei mai mulți nu mai au dorința de a face lucruri sau activități. Simptomul oboselii cel mai des întâlnit la această categorie profesională în România este slăbiciunea fizică.

CE PUTEM FACE?

„Noul studiu arată că românii nu iau în serios oboseala. În viața de zi cu zi, aceasta tinde să fie ignorată și confundată doar cu o stare de slăbiciune generală. Este important ca persoanele care se confruntă cu manifestări ale oboselii pentru o perioada mai îndelungată să se prezinte la medic, pentru că numai acesta poate determina corect cauzele acestor simptome și poate propune soluții.”, a declarat doctor Ligia Moșneaga, medic primar medicină de familie, Grupul GastRo al Societății Naționale de Medicină de Familie.


Intră acum și în grupul de