Programul Biroului Francez Suceava pentru această săptămână: Un nou curs de limba franceză, care va avea ca temă anotimpurile și lunile anului și concursul „O personalitate francofonă a zilelor noastre”


Intră acum și în grupul de

Francofonia în comunitate reprezintă un proiect francofon inițiat de Centrul de Reușită Universitară al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, realizat în colaborare cu Biroul Francez Suceava, cu sprijinul Agenției Universitare a Francofoniei, care își propune să încurajeze învățarea limbii franceze și să promoveze valorile Francofoniei în comunitatea suceveană.

De la demararea sa, în septembrie 2017, în cadrul proiectului au fost organizate peste 60 de activități francofone, dintre care menționăm: conferințe cu invitați francofoni prestigioși, mese rotunde, stagii și ateliere de formare, cursuri de limba franceză pentru copii și adulți, o școală de vară pentru copii, seri de film, lansări de carte, spectacole, concursuri, seri muzicale și multe altele. La aceste evenimente științifice, culturale și de divertisment au participat peste 120 de profesori din învățământul preuniversitar și universitar, 450 de studenți și peste 2100 elevi și liceeni, precum și un mare număr de suceveni care au venit să asiste la După-amiezile francofone, organizate în fiecare zi de miercuri la Biroul Francez, dar și la numeroase alte activități organizate de Centrul de Reușită Universitară din Suceava.

În cadrul aceluiași proiect, a fost lansată revista francofonă Rythmes, couleurs et paroles francophones, o revistă de promovare a limbii franceze și  a culturilor francofone în spațiul bucovinean. La doi ani de la inițierea sa, proiectul Francofonia în comunitate reprezintă deja o marcă de identitate a Francofoniei sucevene și contribuie în mod decisiv la vizibilitatea evenimentelor francofone din această regiune, fapt pentru care echipa proiectului a propus continuarea sa în 2020, cu noi activități de interes pentru comunitatea suceveană. Astfel, în primele luni ale anului 2020, au fost organizate cursuri săptămânale de limba franceză pentru copii (Biroul Francez) și pentru adulți (USV), cursuri care vor continua și în această săptămână, iar în lunile care urmează vor fi organizate alte evenimente francofone, precum conferințe, lansări de carte, stagii de formare pentru profesori și studenți, etc.

Miercuri, 26 februarie 2020, ora 17:00, Biroul Francez, în colaborare cu Centrul de Reușită Universitară (CRU) Suceava, vă propune un nou curs de limba franceză, care va avea ca temă anotimpurile și lunile anului. Dna lector dr. Mariana Șovea și lectorița de franceză Sophie Bordas vor propune activități variate, care să ajute micii francofoni să-și însușească noile noțiuni și să le utilizeze în comunicarea curentă. Nu vor lipsi cântecul, jocul, fișele de lucru și un manual special creat pentru învățarea limbii franceze pentru copii – Théo et Léo.

În partea a doua a programului, începând cu ora 18:00, se va desfășura a treia ediție a concursului „Une personnalité francophone de nos jours”/”O personalitate francofonă a zilelor noastre”,în cadrul căruia participanții sunt invitați să prezinte o personalitate francofonă remarcabilă într-un anumit domeniu de activitate, ce poate constitui un exemplu de urmat pentru tinerii de azi. Tematica aleasă a mobilizat un număr de 16 concurenți, elevi a trei licee (unul din Suceava, două din județ) și a unei școli gimnaziale din Suceava, ce vor prezenta, individual sau în echipă, personalitatea francofonă preferată. Juriul concursului va fi format din lector univ. dr. Mariana Șovea, responsabila CRU din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, profesor  gr. I Irina Daniela Melisch, președinta ARPF, filiala Suceava, și Sophie Bordas, lectorița de franceză a Facultății de Litere și Științe ale Comunicării/Biroul Francez. Toți elevii vor primi diplome de participare și dulciuri, iar câștigătorii se vor bucura de premii oferite de Centrul de Reușită Universitară, cu sprijinul Agenției universitare a Francofoniei.

Intrarea este liberă.


Intră acum și în grupul de