Acasă Editorial La Suceava Regele mută și câştigă!

La Suceava Regele mută și câştigă!


Intră acum și în grupul de

S-au dat toate. E vorba de toate posturile de directori ale instituţiilor descentralizate din judeţul Suceava. Adică, nu vreau să înţelegeţi greşit şi să credeţi că PSD şi PD-L au căutat timp de o săptămână cei mai buni profesionişti care există în Suceava şi le-a luat mai multe zile să-i convingă să accepte câte o funcţie publică. NU! Ei pur si simplu au făcut o listă cu membrii care şi-au făcut treaba în campanie (şi vă rog aici să citiţi, după preferinţă, membri cotizanţi, membri apropiaţi celor din conducerea partidului) şi au început să împartă, cu gândul de a trage foloasele cuvenite pe parcursul celor patru ani, care, cel putin teoretic, urmează a-i petrece alături, unii cu alţii. S-au înţeles mai greu, dar nu fiindcă aveau oameni foarte bine pregătiţi pentru un post, şi o tabară şi alta, ci pentru a da senzaţia că treaba pe care o fac e una foarte serioasă şi e gândită cu migală. În realitate, şi sunt în stare să pariez bani mulţi pe chestia asta, posturile au fost date de mult, iar cei din PD-L au fost de fiecare dată primii care au obţinut ce au vrut. Nu se putea altfel, în condiţiile în care Traian Băsescu şi premierul Emil Boc sunt ai PD-L.

Pe de altă parte, bine că s-au înţeles şi că vor trece la treabă, cum or înţelege ei să o facă, pentru că deja speculaţiile cu privire la un post sau altul ajunseseră în postura Elodiei, pe care toţi o vedeau ba aici, ba dincolo, iar unii chiar ajunseseră să facă o obsesie pentru cine şi cum va fi uns director. E bine să ştiţi că în instituţiile descentralizate, numirea unui şef nou atrage după sine o serie de valuri ce nu se văd cu ochiul liber. Oameni care timp de patru ani au stat cuminţi şi şi-au văzut de treabă deodată ies la bătaie şi îşi amintesc de câtă asuprire au avut parte şi-şi revendică dreptul la avansare pe scara ierarhică, profesională. În toate instituţiile s-au făcut în perioada asta liste cu cei care vor pleca din funcţiile de şefi de birou, de departament, de compartiment sau cum s-or mai fi împărţit rolurile. Iar ura, slugărnicia şi trădarea au fost ingredientele cele mai des folosite.



Din perspectiva mea va mai dura mult timp până când vom înţelege că lucrurile nu trebuie să fie astfel. Că nu contează cât de bine ştii să apleci capul, ci contează doar cât de bun eşti din punct de vedere profesional. La ce s-au pretat însă PD-L şi PSD, după ani de acuze reciproce reduce discuţia la ceva de genul…”de-a cui eşti?”. Am ajuns să o trăim şi pe asta. Poate că era cazul.

Vă rog să vă închipuiţi că politica, cel puţin teoretic, este ca un joc de şah, în care fiecare dintre liderii locali încearcă să câştige teren. Până acum “nebunul” o tăia doar în diagonală, tura mergea in lateral, înainte şi înapoi, iar calul se putea muta doar în forma de L. După ce am văzut la guvernare alianţa PSD-PD-L nu mai sunt convins că regina, cel puţin la Suceava, nu poate sări precum calul, că nebunul nu e decât simplu pion şi că cel pe care toţi îl credeau rege are voie doar să stea pe loc. E trist că regulile jocului au fost schimbate pentru ca cei doi mari competitori, PSD şi PD-L să fie mulţumiţi cel puţin o perioadă. Pe nimeni nu interesează acum ce zice publicul pentru că, nu-i aşa, ei se pot suci cum vor, noi, cei care avem un singur vot, odată la patru ani, sau poate mai devreme (şi asta tot EI o vor hotărî) trebuie să facă un singur lucru: să-şi plătească impozitele şi taxele faţă de stat, pentru ca EI să aibă resurse pentru noi partide de şah, a căror rezultat iarăşi nu va conta. Şi nu va conta pentru că decât o supă chioară autentică (în opoziţie), mai bine un gulaş amar şi iute (la guvernare).


Intră acum și în grupul de



Exit mobile version