Concert de muzica mexicana si sud-americana, la USV

Afis concert OrfeonSala Auditorium „Joseph Schmidt” din incinta USV va găzdui miercuri, 25 iunie 2014, de la ora 18.30, un concert extraordinar de muzică mexicană și sud-americană susținut de grupul „Orfeon Universitario de Puebla” din Mexic, informează într-un comunicat de presă, reprezentanţii instituţiei de învăţământ superior.

Potrivit sursei citate, ansamblul se află în turneu în România, la invitația prof. univ. dr. Nicolae Gâscă de la Universitatea de Arte „G. Enescu” din Iași, dirijorul cantatei „Cantores amicitiae”.

Intrarea este liberă!

În document se arată că, grupul ORFEÓN UNIVERSITARIO DE PUEBLA a fost fondat în octombrie 1987, la inițiativa Arhiepiscopului Dr. Rosendo Huesca y Pacheco, de către dirijorul și compozitorul Jose Antonio Rincon, ca un ansamblu al Facultății de Arte a Universității Autonome din Puebla, Mexico și reunește cântăreţi profesionişti şi studenţi ai Universității.

Premii obţinute: Premiul I pentru categoria Folclor la Concursul Coral Internaţional din Atena 1992; Diplomă de Onoare în ediţia a X-a a Festivalului Internaţional de la Nancy, Franţa, 1997. Invitat special la primul Festival de Coruri Universitare organizat de Universitatea Metropolitană din Puerto Rico în San Juan, 1998. Turnee: Puerto Rico, Spania, Cuba, Italia, Colombia, Franţa, Grecia, Canada, Cehia, Germania.

Grupul a concertat cu peste 30 de lucrări vocal-simfonice printre care şi Magnificat de Bach şi de Vivaldi, Requiem de Verdi, de Mozart și de Fauré, Stabat Mater de Rossini și de Pergolesi, Gloria de Poulenc și de Vivaldi, dar şi cu numeroase piese corale aparţinând compozitorilor mexicani precum Juan de los Reyes şi Manuel Zumaya și prelucrări de folclor mexican și sud-american.

Discografia lor conţine: “Mozaiko” – lucrări clasice și folclorice din toată lumea; “Navidad Latinoamericana” – colinde din ţările latino-americane; acest CD a primit recunoaşterea CONACULTA ca unic moştenitor cunoscător al acestui repertoriu; “Puebla de mis Amores”: piese corale ale autorilor sud-americani contemporani; “Himno Nacional Mexicano”, în 7 limbi indigene care s-au vorbit în Puebla. Actualmente membrii grupului pregătesc un nou CD cu lucrări corale ale dirijorului formaţiei.

„Fondatorul corului este compozitorul și dirijorul José Antonio Rincón, licentiat al Universitatii Nationale din Columbia și masterat in dirijat de cor la Queens College, New York.

Grupul este invitat la diferite congrese și simpozioane muzicale, jurii de concurs in Columbia, Mexic, Chile, Spania, Franța, Ungaria, Belgia, Statele Unite, Canada. Compozițiile și prelucrările sale corale, bazate pe muzica mexicană și sud-americană, fac parte din repertoriul numeroaselor coruri din Mexic, America de Sud, Europa, S.U.A., Canada”, au completat organizatorii evenimentului.

Orfeon - foto -Teatro Principal  Puebla