Comunitatea din satul Plesa a inaugurat o noua Casa Polona si a sarbatorit 110 de la consacrarea bisericii din localitate


Intră acum și în grupul de

Comunitatea poloneză din satul Pleșa a sărbătorit duminică, 27 iulie, inaugurarea Noii Case Polone și împlinirea a 110 ani de la consacrarea bisericii cu hramul „Sfânta Ana” din localitate.

Noua Casă Polonă este construită din fondurile Uniunii Polonezilor din România, iar prin implicarea membrilor comunității, se dorește a fi locul în care locuitorii satului vor transmite generațiilor viitoare tradițiile, obiceiurile, limba și cultura transmisă de înaintași.

Manifestările din satul Pleșa au început cu Sfânta Liturghie solemnă ținută atât pentru hramul bisercii, cât și pentru cei 110 ani de la consacrarea ei. Slujba a fost ținută de Petru Gherghel, episcopul diecezei de Iași, asistat de preoți din decanatul de Bucovina cu părintele decan Iosif Păuleț și părintele Paroh al bisercii cu hramul „Sfânta Ana”, Andrei Staszkovian.

După Sfânta Liturghie, evenimentele au continuat la noua Casă Polonă unde, deputatul Ghervazen Longher, episcopul romano catolic Petru Gherghel și primarul comunei Mănăstirea Humorului, Constatin Moldovan au tăiat panglica inaugurală, iar  după aceea oaspeții au asistat la câteva momente artistice, cu cântece și dansuri specifice poloneze.

Noua Casă Polonă din Pleşa are o sală de spectacole, o bucătărie dotată după ultimele standarde şi cinci camere de cazare. În total, este vorba de o clădire cu o suprafaţă de aproximativ 600 de metri pătrați, care beneficiază şi de o parcare pentru maşini, costurile investiției fiind de 1,6 milioane de lei.

Ghervazen Longher a declarat că noua Casă Polonă „va fi locul în care comunitatea poloneză va putea cultiva valorile transmise de înaintaşi, limbă, tradiţii, cultură, care, în final, vor duce la păstrarea identităţii naţionale”. El a ținut să mulțumească Guvernului României pentru sprijinul acordat, dar și episcopului romano catolic Petru Gherghel care a fost prezent la toate acțiunile importante ale comunității poloneze din județul Suceava.

Casa Plona Plesa 1 Casa Plona Plesa 2 Casa Plona Plesa 3 Casa Plona Plesa 4 Casa Plona Plesa 5 Casa Plona Plesa 6 Casa Plona Plesa 7 Casa Plona Plesa 8 Casa Plona Plesa 9


Intră acum și în grupul de