Expozitia „Viata de zi cu zi a polonezilor in refugiul romanesc (1939-1947)” va fi deschisa la Muzeul de Stiintele Naturii din Suceava

Muzeul de Ştiinţele Naturii din municipiul Suceava va găzdui, în perioada 4-15 septembrie 2014, expoziţia „Viaţa de zi cu zi a polonezilor în refugiul românesc (1939-1947)”.

Potrivit Biroului de Relaţii Publice din cadrul Muzeului Bucovinei,  vernisajul acestei expoziţii va avea loc joi, 4 septembrie, la orele 9.00, în cadrul deschiderii celei de a 16-a ediţii a Zilelor Culturii Polone şi a simpozionului ştiinţific polono-român intitulat „Polonia şi România. Împreună – alături – aproape”.

afis viata de zi cu zi a polonezilorSursa citată precizează că expoziţia a fost realizată de către Institutul Cultural Român din Varşovia împreună cu Fundaţia Ośrodek KARTA care se ocupă cu documentarea şi propagarea istoriei mai noi a Poloniei şi Europei Central-Răsăritene a secolului XX, în 2009, la împlinirea a 70 ani de la izbucnirea celui de al II-lea război mondial şi a refugiului polonez în România precum şi împlinirea a 90 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între Polonia şi România, în cadrul campaniei diplomaţiei publice „Geografia generozităţii” iniţiate de Institut. A fost prezentată ca expoziţie stradală în Varşovia şi alte oraşe poloneze.

  Expoziţia este alcătuită din 20 de planşe cu fotografii ce provin din colecţiile Fundaţiei Ośrodek KARTA, însoţite de comentarii, cu mărturii ale participanţilor la acele evenimente – militari şi civili, polonezi şi români ceea ce reprezintă uriaşa ei valoare şi autenticitate. Expoziţia prezintă lupta polonezilor cu viaţa de refugiat de fiecare zi – ilustrează ocupaţiile zilnice şi munca, viaţa religioasă, socială, învăţâmântul în locurile internării soldaţilor şi ale şederii civililor, dar este, mai ales, dovada deschiderii autorităţilor române şi a uriaşei generozităţi şi ospitalităţi a românilor.

„La împlinirea a 75 de ani de la acel memorabil septembrie 1939 când mii de militari şi civili polonezi au trecut graniţa comună pe atunci polono-română refugiindu-se în România unde au găsit adăpost temporar în faţa atrocităţilor războiului, invităm şi locuitorii Sucevei să viziteze expoziţia. Fotografiile de arhivă şi mărturiile personale sunt o excelentă lecţie a istoriei comune polono-române”, transmite sursa citată.

Expoziţia este pusă la dispoziţie de Institutul Cultural Român din Varşovia şi este prezentată de Uniunea Polonezilor din România împreună cu Muzeul Bucovinei.