Acasă Evenimente 159 de ani de la Dezrobirea Romilor din Romania, sarbatoriti la Caminul...

159 de ani de la Dezrobirea Romilor din Romania, sarbatoriti la Caminul Cultural din Veresti


Intră acum și în grupul de

La Căminul Cultural din Verești va avea loc vineri, 20 februarie, de la ora 15.00, un eveniment dedicat celor 159 de ani de la Dezrobirea Romilor din România.

romi



 

Manifestarea este organizată de Asociaţia Partida Romilor Pro Europa sucursala judeţului Suceava cu sprijinul Biroului Județean pentru Romi din cadrul Instituției Prefectului.

Potrivit președintelui Asociaţiei Partida Romilor Pro Europa filiala Suceava, Vasile – Virgil Pohoață, data de 20 februarie 1856 reprezintă pentru romii din România data eliberării din robie a ultimei categorii de robi, cei care aparțineau proprietarilor particulari, prin “Legiuirea pentru emanțipația tuturor țiganilor din Principatul Românesc. Actul normativ  a  fost promulgat de domnitorul Barbu Știrbei, pe baza unui text întocmit de Petre Mavrogheni și Mihail Kogalniceanu.

După 155 de ani, data de 20 februarie a fost declarată, de către Parlamentul României, Ziua Dezrobirii  Romilor din România, prin Legea 28/2011, inițiativă  legislativă a deputatului Nicolae Păun.


Intră acum și în grupul de



Exit mobile version