Antropologul francez CLAUDE KARNOOUH isi lanseaza la Suceava noua sa carte – o analiza hiper-lucida si „incorecta politic” a imperialismului capitalist contemporan

Cunoscutul antropolog francez Claude Karnoouh, îşi va lansa, joi, 12 martie, la ora 12.00, la Suceava, cel mai nou volum al său, intitulat „Raport asupra postcomunismului şi alte eseuri incorecte politic”, în traducerea Teodorei Dumitru.

Lansare Claude Karnoouh_2015_SUCEAVAEvenimentul este organizat de Alexandria Publishing House, în colaborare cu Universitatea “Ștefan cel Mare” din Suceava şi se va desfășura în Amfiteatrul “Dimitrie Leonida” din cadrul Facultății de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor (corpul D, etajul 2).

În cadrul lansării de carte, vor lua cuvântul distinși profesori ai Universității din Suceava: conf. univ. dr. Florin Pintescu, prof.univ.dr. Daniel Șandru și prof.univ.dr. Sorin Tudor Maxim.

Claude Karnoouh s-a născut în martie 1940 la Paris, unde și-a făcut și studiile superioare. Din 1959 și până în 1965 a urmat studii de științe (fizică și chimie) la Sorbona, iar din 1966 până în 1969 studii de științe umane (filosofie, antropologie socială, sociologie și lingvistică) la Universitatea Paris X Nanterre. Începând din 1970 este membru al Centrului National de cercetare științifică (CNRS) și a predat, de asemenea, la Universitatea Paris X Nanterre, Sorbona, INALCO, Universitatea din Gand (Belgia), Charlostville (Virginia, SUA), Urbino (Italia), ELTE (Budapesta). În 1973 a întreprins mai multe anchete de etnografie și folclor în satul Breb din Maramureș. Din 1991 și până în 2002 a fost profesor invitat al Universității “Babes-Bolyai” din Cluj unde, în cel de al doilea semestru al anului universitar, a susținut un curs despre aspecte ale modernității târzii în postcomunism, îmbinând diverse abordări (politice, culturale, economice). Este autor a șase cărti și peste o suta de articole și eseuri de antropologie culturală și politică, filosofia culturii și filosofie politică.

Volumul “Raport asupra postcomunismului şi alte eseuri incorecte politic”, publicat în noiembrie 2014 la Alexandria Publishing House „antologhează publicistica semnificativă a gânditorului Claude Karnoouh între 2009 și 2012”, după cum afirma Aurel T. Codoban, specialist în comunicare și profesor la Universitatea Babes-Bolyai în recenzia pe care a făcut-o acestui volum. “Îi admir prea mult retorica de intelectual francez, bine și fin acordată, îi prețuiesc prea mult excepționala erudiție care îi furnizează numeroasele asociații care țes și susțin textura unei argumentații mereu concrete și redutabile pentru a încerca să-i rezum mai mult ideile și concluziile”, continua acesta în aceeași recenzie.

loading...