Clubul Rotary Suceava – Bucovina organizeaza cea de-a treia ediție a Zilelor “Matei Vișniec”. Consultă aici PROGRAMUL

Clubul Rotary Suceava – Bucovina organizeaza cea de-a treia ediție a Zilelor “Matei Vișniec”, eveniment în cadrul căruia, distinsul scriitor și dramaturg bucovinean revine acasă, în fiecare an, cu câte un nou proiect cultural de excepție.

Zilele Matei Visniec 2015

Potrivit coordonatorului Festivalului de teatru Zilele „Matei Vişniec”, Carmen Veronica Steiciuc, prin ediția din acest an, care se va desfășura în perioada 4-8 mai 2015 la Rădăuți, Suceava, Piatra Neamț, Gura Humorului și Bistrița, publicul va beneficia de spectacole de teatru gratuite, o comedie și o tragedie, un spectacol de marionete pentru adulţi de la Paris, precum și lansări de carte, recitaluri de poezie, conferinţe, dezbateri despre mediile de informare şi rolul jurnalistului, un dialog între publicul sucevean şi oameni care au avut experienţe importante în domeniul creaţiei, al managemanetului cultural şi al presei, ateliere de teatru pentru elevi.

„În esență, Zilele Matei Vișniec din acest an vor fi o sărbătoare culturală, o ocazie ideală pentru o dezbatere în jurul naturii intime a teatrului, în jurul mesajului social şi estetic, individual şi emoţional pe care îl transmite creaţia teatrală”, a spus Steiciuc.

Aceasta a mai amintit faptul că tema pe care o propune dramaturgul Matei Vișniec pentru acest an este “O mască râde, o mască plânge”, cele două măşti fiind de fapt simbolurile artei teatrale.

„În acest sens, în premieră absolută în Bucovina, Teatrul Naţional “Radu Stanca” din Sibiu vine cu impresionantul spectacol “De ce Hecuba”, o piesă mai recentă semnată de Matei Vişniec, pusă în scenă de Anca Bradu, o tragedie scrisă în tradiţia teatrului antic, dar care abordează o temă extrem de actuală – tema gravă a războiul şi a violenţei, precum şi cea a incapacităţii oamenilor de a învăţa din greşelile trecutului.

Apoi, spectacolul de marionete pentru adulţi, care vine de la Paris, din Franţa, “Voci în întuneric” este un spectacol creat cu obiecte, marionete şi măşti de Eric Deniaud, un artist francez extrem de talentat, absolvent al Institutului Internaţional al Marionetei din oraşul Charleville-Mézière situat în nordul Franţei. Acest Institut, devenit celebru în lumea întreagă, a fost creat de o artistă venită din România, Margareta Niculescu, un nume cunoscut, apreciat și respectat în Franţa de toți marionetiștii.

Teatrul Dramatic “Fani Tardini” din Galaţi va prezenta spectacolul de comedie “Trei nopţi cu Madox”, după piesa cu același nume de Matei Vişniec, pusă în scenă de Radu Dinulescu, piesă care a fost prezentată, printre altele, în 2014, la Festivalul de teatru de la Avignon.

În cadrul ediției a III-a a Zilelor Matei Vișniec publicul se va bucura și de spectacolul ”Frumoasa călătorie a urșilor Panda povestită de un saxofonist care avea o iubită la Frankfurt”, în regia lui Adi Tamaș, o montare insolită la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț”, a detaliat coordonatorul evenimentului.

Mai mult decât atât, invitaţii de onoare ai scriitorului Matei Vişniec în acest an sunt Constantin Chiriac și Luca Niculescu.

Totodată, ediția a III-a a Zilelor „Matei Vișniec” vine în fața publicului și cu noi apariții editoriale, care poartă semnătura scriitorului Matei Vișniec.

„Vor fi lansate volumele: “Negustorul de începuturi de roman”, publicat la Cartea Românească, volum recompensat anul acesta cu premiul Augustin Frăţilă, acordat de Uniunea Editorilor din România, apoi cea mai recentă  culegere de teatru semnată de Matei Vişniec, “Omul din care a fost extras răul”, publicată tot de Cartea Românească, precum și volumul inedit “Țara lui Gufi”, apărut la editura Litera în 2014, cu superbe ilustrații semnate de Andra Bădulescu. De asemenea, va fi lansată antologia “Tineri autori la porțile dramaturgiei”, în care se regăsesc cele mai frumoase zece texte din prima ediție a Concursului național de dramaturgie “Matei Vișniec”, publicată de editura Charmides din Bistrița, o adevărată pagină de istorie literară”, a mai declarat Carmen Veronica Steiciuc.

Coordonatorul festivalului a mai amintit faptul că Rotary Suceava – Bucovina, în parteneriat cu Societatea Scriitorilor Bucovineni, a organizat cea de-a II-a ediție a Concursului naţional de dramaturgie „Matei Vişniec”, primul concurs de acest gen care poartă numele distinsului dramaturg bucovinean, iar Premiul pentru cea mai bună piesă scurtă va fi acordat de Clubul Rotary Suceava Bucovina în cadrul Zilelor „Matei Vişniec” la Suceava, pe 5 mai 2015, în prezenţa autorului.

„Ne bucurăm că, pentru ediția din acest an, s-au alăturat proiectului teatral Zilele Matei Vișniec Biblioteca ”G.T. Kirileanu” din Piatra Neamț, precum și Centrul Cultural Local și Primăria Gura Humorului. La Rădăuți, pentru al treilea an consecutiv, Traian Andronachi este partenerul Clubului Rotary Suceava Bucovina în organizarea evenimentului. Sponsorul evenimentului pentru Rădăuți este EGGER ROMANIA”, a mai arătat coordonatorul Festivalului de teatru Zilele „Matei Vişniec”, Carmen Veronica Steiciuc.  

Evenimentele se adresează tinerilor, elevi şi studenţi, dar şi publicului larg de orice vârstă, textele semnate de Matei Vişniec fiind receptate şi apreciate de toţi cei care intra în contact cu opera lui.

 

Vă prezentăm în continuare programul Festivalului de teatru Zilele „Matei Vişniec”:

 

Rădăuți, 4 mai, ora 9.30 – Hotel Gerald’s – Conferință de presă cu Matei Vișniec și invitații săi; ora 11.00 – Colegiul Naţional  „Eudoxiu Hurmuzachi”: Întâlnirea dramaturgului Matei Vişniec şi a invitaţilor lui,  Luca Niculescu și Eric Deniaud, cu elevii. Conferință. “Acasa la Matei” (fragment din filmul Zilele Matei Visniec 2014, realizator Andreea Stiliuc, TVR Iaşi). Workshop; Ora  18.00 – Casa de Cultură din Rădăuți – spectacolul “Voix dans le noir” susţinut de Eric Deniaud din Paris, Franța. Lansarea volumelor “Negustorul de începuturi de roman”- Premiul Augustin Frățilă, “Omul din care a fost extras răul” și “Țara lui Gufi” de Matei Vişniec. Spectacolul “Trei nopți cu Madox” susţinut de Teatrul Dramatic „Fani Tardini” din Galati; 7 mai, ora 12.00 – Catedrala ortodoxă din Rădăuți. Recital Constantin Chiriac – poezie religioasă.

Suceava, 5 mai, ora 11.00 – Colegiul Naţional  „Ștefan cel Mare”:  Întâlnirea dramaturgului Matei Vişniec şi a invitaţilor lui,  Luca Niculescu si Eric Deniaud, cu elevi, studenţi, membri ai trupei de teatru de păpuşi de la Centrul Cultural Bucovina. “Acasa la Matei” (fragment din filmul Zilele Matei VIsniec 2014, realizator Andreea Stiliuc, TVR Iaşi). Conferinta. Lectura piesei premiate. Workshop; Ora 18.00 – Lounge Suceava – premierea Concursului național de dramaturgie Matei Vișniec, ediția a II-a. Spectacolul “Voix dans le noir” susţinut de Eric Deniaud din Paris, Franța. Lansarea volumelor “Negustorul de începuturi de roman”- Premiul Augustin Frățilă, “Omul din care a fost extras răul” și “Țara lui Gufi” de Matei Vişniec. Spectacolul “Trei nopți cu Madox” susţinut de Teatrul Dramatic „Fani Tardini” din Galați; 8 mai, ora 18.00 – Casa de Cultură a Sindicatelor din Suceava – Spectacolul „De ce Hecuba?!” susținut de Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu.

Piatra Neamț, 6 mai, ora 11.30 – Biblioteca ”G.T. Chirileanu”  din Piatra Neamț:  Întâlnirea dramaturgului Matei Vişniec şi a invitaţilor lui cu publicul. Conferință. Recital Constantin Chiriac.  Spectacolul “Voix dans le noir” susţinut de Eric Deniaud din Paris, Franța; Ora 17.00 – Biserica Sf. Ioan din Piatra Neamț – Recital Constantin Chiriac – poezie religioasă; Ora 17.00 – Colegiul ”Petru Rareș” din Piatra Neamț – Spectacolul “Trei nopți cu Madox” susţinut de Teatrul Dramatic „Fani Tardini” din Galați. Ora 19.00 – Teatrul Tineretului din Piatra Neamț – Lansarea  volumelor “Negustorul de începuturi de roman”- Premiul Augustin Frățilă, “Omul din care a fost extras răul” și “Tara lui Gufi” de Matei Vişniec.  Spectacolul “Frumoasa călătorie a urșilor panda povestită de un saxofonist care avea o iubită la Frankfurt”.

Gura Humorului, 7 mai, ora 18.00 – Casa de Cultură din Gura Humorului – Recital Constantin Chiriac.  Lansarea volumelor “Negustorul de începuturi de roman”- Premiul Augustin Frățilă, “Omul din care a fost extras răul” și “Țara lui Gufi” de Matei Vişniec. Spectacolul “Trei nopți cu Madox” susţinut de Teatrul Dramatic „Fani Tardini” din Galați.

Bistrița, 8 mai, ora 19.00 – Sinagoga din Bistrița. Spectacolul “Trei nopți cu Madox” susţinut de Teatrul Dramatic „Fani Tardini” din Galați.

Citește AICI un interviu în exclusivitate cu Carmen Veronica Steiciuc, coordonatorul festivalului.

 

loading...