Foto/Video Etniile din România s-au întâlnit la Suceava, la a XII-a ediție a Cupei Interetnice Bucovina


Intră acum și în grupul de

Timp de două zile Suceava a fost capitala minorităților etnice, zeci de tineri întrecându-se în activități sportive și artistice la cea de-a XII-a ediție a Cupei Interetnice Bucovina.

cupa interetnica bucovina (239)

 

Minoritățile etnice din județul Suceava, respectiv ucrainieni, poloni, germani, romi, ruși-lipoveni, din țară – reprezentanții comunității maghiarilor din Toplița, ai turco-tătarilor din Constanța, etnici armeni și italieni din Iași, dar și invitați din Ucraina și Republica Moldova s-au întâlnit la Suceava pentru a consolida bunele relații de prietenie și cooperare, printr-un eveniment dedicat mişcării şi sportului de masă.

Cupa Interetnică Bucovina, aflată la ediția a XII-a, a debutat sâmbătă, 2 mai, la Balonul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava, preşedintele Asociaţiei Judeţene „Sportul pentru Toţi” Suceava, Mihai Androhovici, declarând că evenimentul este unul în care cultura și sportul se îmbină plăcut.

„Este o activitate care îmbină cultura tradițională și sportul, într-un mod plăcut și aduce de fiecare dată câte o noutate. Avem peste 160 de participanți, este o ediție similară ca număr de participanți cu cea de anul trecut și asta datorită sprijinului pe care îl avem din partea Primăriei municipiului Suceava, Consiliului Local și Federației Române <<Sportul pentru Toţi>>”, a spus Androhovici.

androhovici mihai cupa interetnica bucovina (225)

După deschiderea festivă, băieții au avut ocazia de a se întrece într-un turneu de fotbal în care fair-play-ul și buna dispoziție au dominat, iar fetele s-au confruntat în sala de atletism a Clubului Sportiv Municipal Suceava la kin-ball, badminton, tir cu arcul, boccia, tenis de masă și activități de fitness-aerobic.

Seara, comunitățile etnice și-au etalat în cadrul unui adevărat spectacol costumele tradiționale, punând în scenă dansuri, cântece și poezii, pline de savoare, profund încărcate de o moștenire culturală unică. Surprizele serii au fost tenorul Sorin Ursan și interpretul Eduard Hanuseac.

Gazda serii, Cornel Grosar, a ținut să explice că de 12 ani, la Suceava, se organizează această cupă interetnică, un eveniment deosebit pentru municipiul reședință de județ, sub coordonarea unei echipe care crede în identitatea multiculturală a Bucovinei.

cupa interetnica bucovina (60)

„Este a XII-a ediție, sunt 12 ani de când o echipă a pornit la drum, o echipă care crede în identitatea multiculturală a Bucovinei. Orașul Suceava este capitala județului Suceava, este clar, aici trebuie să să întâmple cele mai importante evenimente și iată că acestă cupă interetnică a ajuns la a XII-a ediție”, a spus Grosar.

cupa interetnica bucovina (66)

El a mai arătat că în urmă cu 12 ani echipa organizatoare a Cupei Interetnice Bucovina era formată din Asociația Juventus, Fundația Ana, Mihai Androhovici, volunatari și profesori de sport.

După o seară în care voia bună a fost la loc de cinste, duminică dimineață, participanții la Cupa Interetnică Bucovina au dat piept unei noi provocări sportive și distractive. Participanții și-au demonstrat curajul în a aborda panouri de cățărare și escaladă și s-au amuzat cu jocuri dinamice în parcarea Iulius Mall Suceava.

Toate manifestările s-au realizat prin sprijinului oferit de Primăria Municipiului Suceava, alături de Consiliul Local al Municipiului Suceava și al Federației Române Sportul pentru Toți. Organizatorul local al manifestărilor a fost Asociația Județeană Sportul pentru Toți cu ajutorul partenerilor Clubul Sportiv Municipal Suceava, Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Suceava și Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava.


Intră acum și în grupul de