Studenții suceveni, solidari cu colegii lor care s-au baricadat în Universități


Intră acum și în grupul de

În semn de solidaritate cu studenții din centrele universitare care protestează baricadați în amfiteatrele instituțiilor, Asociația Studențiilor din Universitatea Suceava Suceava (ASUS) va desfășura o serie de activități referitoare la mișcarea studențească și reprezentarea studenților.

Astfel, joi, 7 mai, de la ora 20.00, în sala E 210 a Universității „Ștefan cel Mare” Suceava va fi proiectat filmul documentar „Piața Universității”, după care vor avea loc dezbateri pe problemele studențești.

asus piata universitatii

Potrivit președintelui ASUS Suceava, Bogdan Vițelariu, acțiunile de „occupy” vin ca avertisment pentru Parlamentul României și Ministerul Educației și Cercetării Științifice, să facă demersurile necesare pentru schimbarea legii educației și creșterea participării studenților la alegerile de rectori. Studenții atrag atenția că vocea lor trebuie să conteze atunci când sunt aleși cei care conduc și dau direcțiile în universități.

Amintim că studenți din mai multe centre universitare s-au „baricadat” în amfiteatre, unde dezbat problemele sistemului universitar românesc și refuză să părăsească universitățile până când revendicările lor nu vor fi acceptate. Protestele au început de marți seara la Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea Maritimă din Constanța și la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați.

„Anul universitar 2015-2016 e cel în care se vor alege din nou cei care vor conduce universitățile în următorii 4 ani, iar noi, studenții, nu contăm mai deloc în acest proces. Deși în universitate studenții sunt aproximativ 90% din membrii comunității academice, iar cadrele didactice doar 10%, atunci când vine vorba de alegerea rectorului lucrurile stau exact invers. Rectorul dă tonul schimbărilor în universitate, iar atunci când studenții nu contează la alegeri, majoritatea schimbărilor vor fi pentru binele cadrelor didactice și nu ale studenților. Greva japoneză de azi e doar un avertisment pentru Parlamentul și Guvernul României că vrem ca legea educației să se schimbe în cel mai scurt timp posibil, iar dacă în următoarele două săptămâni nu vedem acțiuni concrete în acest sens ne vom întoarce din vacanță pregătiți să facem tot ce ne stă în putință pentru a arăta că universitățile trebuie să fie pentru studenți, nu invers”, a transmis președintele Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România, Cristi Popescu.

 


Intră acum și în grupul de