Ziua universală a iei va fi sărbătorită la Shopping City Suceava

afis Iubim Bucovina

În perioada 20-24 iunie, Shopping City Suceava derulează proiectul „Iubim Bucovina” în cadrul căruia vor avea loc numeroase activități în incinta centrului comercial pentru promovarea tradițiilor bucovinene.

Potrivit reprezentanților Shopping City Suceava, bucovineni iscusiți, cu povești de viață încântătoare vor lua parte la o Șezătoare tradițională, pe parcursul căreia clienții vor putea să admire îndemânarea și răbdarea cu care se realizează adevăratele comori incontestabile ale artei populare bucovinene. De la arta țesutului și a cusăturilor cu vestitul război de țesut, la confecționarea costumelor populare cu broderii manuale de mărgele, și până la încondeierea ouălor cu splendide și simbolice miniaturi geometrice, frumusețea meșteșugurilor bucovinene va prinde contur în mâinile meșterilor populari. Generațiile tinere vor avea ocazia de a descoperi o lume inedită, plină de îndeletniciri și tehnici de lucru neprețuite pentru cultura românească.

„Proiectul Iubim Bucovina, inițiat de Shopping City Suceava, aduce în fața sucevenilor o expoziție inedită de fotografie, suspendată, în cadrul cărei vizitatorii vor avea ocazia de a admira povestea Bucovinei spusă prin imagini surprinse cu măiestrie și talent de lentila profesionistă a talentaților fotografi: Mircea Petrariu, Sorin Onișor și Dorin Sveduneac. De altfel, sâmbătă, 20 iunie, va fi inaugurată și expoziția de fotografie ”Bucovina, tărâm de poveste”, aparținând fotografilor Dorin Sveduneac și Sorin Onișor, cunoscuți și apreciați promoteri ai frumuseților plaiului bucovinean. Peisaje care te lasă fără suflare, locuri unice și mai ales bucovineni surprinși în momente din viața obișnuită a satului tradițional, vor stârni cu siguranță aprecierea și iubirea pentru Bucovina. În cadrul expoziției sucevenii au șansa de a-și achiziționa albumul de fotografie ”Bucovina, tărâm de poveste” sau tablourile preferate, ducând acasă o frântură din frumusețea acestei regiuni de basm”, se arată într-un comunicat trimis de reprezentanții Shopping City Suceava.

De asemenea, potrivit sursei citate, specificul și unicitatea portului bucovinean vor fi puse în valoare prin intermediul simbolului identității și al creativității spațiului românesc, și anume ia românească.

afis Ziua Iei

Cele mai frumoase ii cu motive bucovinene, vechi de sute de ani și purtătoare ale unor povești de neuitat, vor putea fi admirate în cadrul expoziției de ii organizate de IA Bucovina, în incinta Shopping City Suceava.

Totodată, duminică, 21 iunie, sucevenii sunt invitați să îmbrace ia românească și să vină la Shopping City Suceava pentru a sărbători împreună Ziua universală a iei.

„Shopping City Suceava încurajează clienții să poarte cu mândrie ia românească și să o introducă în viața de zi cu zi. Astfel, toți cei care vor îmbrăca ia pe parcursul zilei de 21 iunie, vor primi instant un voucher de cumpărături de 20 lei, în semn de prețuire pentru gestul și dorința de schimbare de care dau dovadă”, se menționează în comunicatul de presă. Tot în aceeași zi, de la

ora 13:00, sucevenii sunt așteptați să picteze cea mai mare ie și să semneze petiția de includere a iei în patrimoniul UNESCO.

Mai mult, în perioada 15 – 24 iunie, Shopping City Suceava organizează pe pagina de facebook a centrului comercial concursul „Fă-ți un self-ie cu mândrie” prin care clienții sunt încurajați să se fotografieze îmbrăcați în ie.

afis concurs facebook

„Mândria celor mai norocoși purtători de ie va fi răsplătită prin tragere la sorți, cu o ie românească și 5 suveniruri oferite de IA Bucovina.

Pentru cei care doresc să-și achiziționeze o ie românească, magazinele din Shopping City Suceava s-au pregătit cu oferte speciale pentru numeroase modele de ii moderne, iar meșterii populari vă așteaptă cu ii tradiționale, lucrate manual și cu o valoare incontestabilă”, se mai arată în comunicatul trimis de reprezentanții Shopping City Suceava.