Medicul stomatolog sucevean Ioan Costea aflat la cea de a treia apariţie editorială


Intră acum și în grupul de

Autor a două volume de poezii, doctorul stomatolog sucevean Ioan Costea propune cititorilor o nouă carte intitulată “Povestiri”, de această dată de proză scurtă, în care sunt „depănate” cu umor amintiri despre întâmplări ce i-au marcat copilăria şi adolescenţa petrecute în satul natal, dar şi o descriere a lumii satului din acele vremuri, cu oameni, tradiţii şi obiceiuri.

Medicul Ioan Costea a declarat pentru NewsBucovina că intenţia de a aşterne pe hârtie întâmplări din timpul copilăriei sale din satul vrâncean Mândreşti este una mai veche, iar seria povestirilor va continua într-un alt volum pe care intenţionează să-l tipărească în viitor.

ioan costea

“Am avut o copilărie frumoasă la ţară, presărată cu minunăţii şi întâmplări care mi-au rămas vii în memorie. Am vrut să le reamintesc celor de astăzi că satul românesc a avut o perioadă frumoasă, cu tradiţii şi datini, care, din păcate, s-au cam pierdut în timp. Aşa cum s-au pierdut costumele naţionale, portul popular, aşa s-au pierdut şi obiceiurile”, a spus autorul subliniind că zona în care a copilărit este una „marcată de istorie şi legată de istorie”.

El a precizat că şi-ar fi dorit ca toate aceste întâmplări ale copilăriei şi vieţii sale să fie incluse într-un roman, spunând  însă nu a avut nici timpul, nici experienţa necesară pentru acest gen literar, dar că proza scurtă se potriveşte mai bine timpurilor în care trăim, marcate de “viteză”.

Medicul stomatolog sucevean a spus că pentru acest volum de proză scurtă a colaborat cu caricaturistul sucevean Ovidiu Ambrozie Bortă, care a realizat ilustraţia cărţii.

Volumul scris de doctorul sucevean Ioan Costea a apărut în luna iunie 2015 la Editura Opera Magna din Iaşi şi cuprinde 20 de povestiri.

În prefaţa cărţii, scriitorul sucevean Mihai Sultana Vicol spune despre Ioan Costea că este un povestitor înnăscut şi subliniază “capacitatea autorului de a crea atmosfera cu ajutorul unor detalii pregnante, priceperea de a conduce intriga într-un mod nu numai convingător, dar şi palpitant şi mai ales talentul de a-şi însufleţi personajele”.

Ioan Costea este şi autorul volumelor de poezii “Trecutul uitării” şi “Gânduri pe o cutie de chibrituri”.


Intră acum și în grupul de