Peste 3.500 de spectatori la Festivalul Internațional al Școlilor de Teatru din Suceava


Intră acum și în grupul de

În perioada 4-11 iulie a.c., în municipiul Suceava, a avut loc cea de-a doua ediție a Festivalului Internațional al Școlilor de Teatru (FIST) ce a adus în fața publicului zece școli de teatru, dintre care șase din România, iar patru din Franța, Polonia, Serbia și Republica Moldova.

Spectacolele s-au jucat la Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava, în Auditoriumul „Joseph Schmidt”, la Dom Polski, dar și la Muzeul Satului Bucovinean, peste 3.500 de persoane, în special tineri, urmărind cu interes jocurile actoricești.

Potrivit organizatorilor Festivalului Internațional al Școlilor de Teatru, cele zece școli de teatru au prezentat în fața publicului spectacolele de licență/master sau examenele de an.

Foto: Andrei Gîndac (www.andreigindac.com)
Foto: Andrei Gîndac (www.andreigindac.com)

Astfel, publicul sucevean a putut urmări timp de o săptămână spectacolele trupelor de la Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca – Facultatea de Teatru şi Televiziune, Universitatea „Lucian Blaga”, Sibiu – Departamentul de Artă Teatrală, Universitatea de Arte Târgu-Mureș – Facultatea de Arte, Departamentul de Teatru și Arte Vizuale, Universitatea de Vest din Timişoara – Departamentul Muzică – Actorie din cadrul Facultății de Muzică şi Teatru, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” (UNATC) București – Facultatea de Teatru, Universitatea Hyperion, București – Facultatea de Arte, Departamentul Artele Spectacolului, Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, Chișinău, Republica Moldova – Facultatea de Teatru, Film și Dans, ACTEA, Ville de Caen, Franța, Academia Națională de Artă Teatrală „Aleksander Zelwerowicz”, Varșovia, Polonia, Universitatea de Arte din Belgrad, Serbia – Facultatea de Artă Teatrală.

„Singurul spectacol care s-a jucat în aer liber, bazat pe una dintre primele piese scrise de J.B. Moliére, s-a jucat în limba originală, cu un joc actoricesc captivant, care i-a încântat pe toți cei prezenți în ziua spectacolului la Muzeul Satului Bucovinean”, se arată în comunicatul trimis de organizatorii festivalului.

Sursa citată a arătat că în cadrul Deschiderii Oficiale FIST, șapte persoane din public au acceptat voluntar să constituie juriul festivalului și să vizioneze toate spectacolele din program. În final, aceștia au acordat Premiul Publicului, un premiu onorific oferit la Încheierea Oficială FIST. Aceștia au hotărât ca premiul să revină în mod egal (ex-aequo) celor mai apreciate două spectacole: „Antisocial” al Universității „Lucian Blaga”, Sibiu – Facultatea de Litere și Arte, Departamentul de Artă Teatrală și „Cine e fazanul?” al UNATC „I.L. Caragiale”, București – Facultatea de Teatru.

„Antisocial” - Foto: Adi Bulboaca
„Antisocial” – Foto: Adi Bulboaca

„Două spectacole diferite, unul bazat pe un text contemporan creat de Bogdan Georgescu, autorul și regizorul spectacolului, altul bazat pe un text cu o structură clasică „Cine e Fazanul?” de Georges Feydeau, au fost foarte apreciate de public, iar juriul a hotărât sa acorde acest premiu în egală măsură celor două spectacole”, au menționat organizatorii FIST.

„Cine e Fazanul” - Foto: Andrei Gîndac (www.andreigindac.com)
„Cine e Fazanul” – Foto: Andrei Gîndac (www.andreigindac.com)

De asemenea, Asociația Festivalului Internațional al Școlilor de Teatru Suceava (AFISTS) a acordat un premiu special – Premiul AFISTS – spectacolului „Dragoste cu toane”, pus în scenă de Școala ACTEA din Ville de Caen, Franța.

„Dragoste cu toane” - Foto: Andrei Gîndac (www.andreigindac.com)
„Dragoste cu toane” – Foto: Andrei Gîndac (www.andreigindac.com)

„Festivalul Internațional al Școlilor de Teatru din Suceava nu ar fi putut avea loc fară sprijinul Municipiului Suceava și a Consiliului Local, Consiliului Județean, Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, Muzeului Bucovinei, Centrului Cultural Bucovina, Uniunii Naționale a Polonezilor și a Institutului Cultural Român. Și nu în ultimul rând celor care au asigurat managementul și buna desfășurare a festivalului: UNATC „I. L. Caragiale” București, Asociația Pro Casandra și AFISTS. Acestora li s-a alăturat Asociația Culturală Magimedia, care a întregit echipa organizatorică și cu o echipă de 21 de voluntari, care au fost alături de echipele școlilor invitate pe toată perioada festivalului și le-au oferit sprijinul lor”, au transmis organizatorii celei de-a doua ediții a Festivalului Internațional al Școlilor de Teatru (FIST).

Fotografii realizate de Andrei Gîndac (www.andreigindac.com)


Intră acum și în grupul de